Zoek

Folkfestival M’Eire Morough stopt na tien succesvolle edities

Gino Bertin

Gino Bertin bedankt op zijn manier de organisatoren van het folkfestival. Hij werkt al sinds de derde editie mee aan het festival.

Dendermonde – De tiende editie van het folkfestival M’Eire Morough afgelopen zomer blijkt de laatste te zijn geweest. Als redenen wijzen de organisatoren onder meer op het financiële risico van een buitenevenement en de toenemende administratie.

“Er komt dus geen elfde editie dit jaar. Als we alles rationeel overdenken, dan komen we tot het besluit dat risico op regen tijdens M’Eire Morough toch te groot is. Het evenement is heel erg weergevoelig en een grote publieksopkomst is nodig om de investeringen in tenten, licht en geluid, artiesten enz… terug te verdienen”, aldus mede-organisator Stijn Moonen.

“Mocht er een jaar komen dat het tijdens de zaterdag een hele dag regent, dan zullen we niet langer de keuze hebben om te stoppen, dan zal het van moeten zijn. Ook de steeds groter wordende administratie die rond het festival draait, zorgt ervoor dat de sleur dikwijls groter wordt dan het plezier. Daarom hebben we nu beslist om er na tien geweldige jaren en een fantastische feesteditie vorig jaar, een punt achter te zetten. We eindigen op het hoogtepunt. We zijn iedereen die de voorbije tien jaren mee heeft geschreven aan ons festivalverhaal veel dank verschuldigd voor de goeie samenwerking. Ook het publiek, dat jarenlang trouw bleef terugkeren naar ons evenement.”

Het stopzetten van het festival is niet het einde van het M’Eire Morough-verhaal. Stijn Moonen: “We hebben een leuke kern, een schitterende medewerkersgroep, een hele grote groep liefhebbers, sympathisanten en vrienden. En samen dingen organiseren, het zit toch wat in ons bloed. M’Eire Morough zal blijven zaken organiseren. Kleiner en met minder risico, maar nog steeds met hetzelfde enthousiasme als voorheen. Met de voornaamste focus op folk, Ierland en Schotland, net zoals voorheen. We zijn ervan overtuigd dat M’Eire Morough nog heel mooie dingen zal laten zien in de toekomst.”

N-VA Dendermonde liet meteen na de mededeling van het folkfestival weten dat er moet over nagedacht worden om het festival te laten verder bestaan.

Gino Bertin (sp.a) reageerde intussen op het voorstel van N-VA: “Het folkfestival was toch vooral een privé-initiatief, gedragen door een vzw. Als de N-VA zich geroepen voelt, kunnen ze een vzw oprichten, sponsors en vrijwilligers zoeken en iets op poten zetten. Tijd voor verandering? Wie zei dat ook alweer? Problematische situatie van MM? Nogal harde en ondankbare woorden aan de initiatiefnemers van het eerste uur! Die mensen hebben 10 toffe edities verzorgd, en stoppen op een hoogtepunt!”

“Het lijkt alsof de stad nu maar alles moet overnemen of de subsidie nog moet verhogen – dat staat niet in onze persmededeling”, verduidelijkt Marius Meremans. “Wel vragen we dat de stad met M’eire Morough rond de tafel gaat zitten om op een nieuwe manier de convenant verder te zetten. En inderdaad, een andere – overdekte – plaats kan tot de mogelijkheden behoren of overgaan tot meerdere – kleinschaligere – activiteiten gedurende het jaar, maar de succesformule van familiaal karakter met de ruime folk interesse zorgde voor de laagdrempeligheid en dat zouden we moeten bewaren.”

Foto: Gino Bertin

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

  1. Verschikkelijk jammer, maar toch zo begrijpbaar!
    Ik heb jarenlang genoten van de programmatie, maar vooral van de sfeer en kameraderie tussen de vrijwilligers!!

    Dendermonde verliest een zomerse attractie!

    Hopelijk wordt deze leemte snel opgevuld.

Geef een reactie