Zoek

Niet iedereen blij met zwerfkattenactie

zwerfkattenactie

Schoonaarde – Op 16 februari hervatte de stad zijn zwerfkattenprogramma in samenwerking met de provinciale vereniging RATO vzw. “Een onbeheerste zwerfkattenpopulatie vormt een duidelijk probleem op het vlak van dierenwelzijn en volksgezondheid. De stad wenst dit grondig aan te pakken en rekent hiervoor ook op ieders medewerking”, aldus de stad in een mededeling.

“Niemand betwist dat deze acties zinvol zijn, maar op geen enkele manier worden de eigenaars van huiskatten gehoord”, stelt Eddy De Prez uit Schoonaarde. “RATO houdt zich hoofdzakelijk bezig met rattenvangen en gebruikt dezelfde methoden voor het vangen van katten. Ze gebruiken kooien met een zeer sterk lokaas en uiteindelijk zitten sommige dieren meer dan 24 uur vast. Als het buiten koud is of regent, maakt dat het alleen nog erger.” Eddy De Prez heeft zelf drie huiskatten die hij heeft geadopteerd.

Om misverstanden te voorkomen, vraagt de stad om tijdens de vooraf aangekondigde actieperiode huiskatten van een halsbandje te voorzien of binnen te houden. “Vooral oudere katten verdragen zo’n bandje niet en wie kan zijn katten de hele tijd binnenhouden”, stelt Eddy De Prez zich de vraag. “Men raadt ook aan om de eigen katten te laten chippen, maar niet iedereen heeft daar het geld voor en bovendien weet ik niet of RATO vzw over het nodige materiaal beschikt om de chips te scannen.”

De stad doet alvast een sterke oproep naar de eigenaars van katten. “Zolang de huiskatten zich zonder beperkingen kunnen voortplanten, blijft het dweilen met de kraan open. We rekenen er dan ook op dat alle kattenliefhebbers zelf het nodige zullen doen om hun kat onvruchtbaar te laten maken of ze tenminste de pil te geven.”

Meld dierenmishandeling

Baasrode – Deze maand werden in de wijk Hof ten Rode katten gedood en verminkt. De politie doet naar aanleiding hiervan een oproep om gevallen van dierenmishandeling altijd te melden. Je kan terecht bij de lokale politie, Noordlaan 150 in Dendermonde. Of bel 052 25 12 00.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

  1. zwerfkattenactie.
    Wij hebben 2 poezen opgevangen toen ze nog jong waren (in het verleden meermaals).We hebben een grote tuin.De poezen lopen veel buiten. We hebben ook een jonge kater. Die kun je niet zomaar binnenhouden. Een halsbandje kan voor die dieren ook gevaarlijk zijn.
    Nu hebben halsbandjes ook geen nut wanneer er fuiken geplaatst worden.
    Dit is een punt voor de dierenbescherming : ook katten zijn dieren en zijn bv. bij ons ook zeer nuttig. Ze vangen ook ongedierte (muizen en ratten) en houden zo een natuurlijk evenwicht in stand.
    Wij staan volledig achter het standpunt van de heer De Prez.

Geef een reactie