“Breng de dekenij onder in Huis Blanquaert”

0

Op de vorige gemeenteraad in Lebbeke kaartte gemeenteraadslid Karel Uyttersprot (N-VA) de gebrekkige accommodatie van E.H. Geert Leenknegt aan. Hij verblijft in de dekenij aan de Grote Plaats, achter het monument van de gesneuvelden.

“Dit is een geklasseerd gebouw en eigendom van de gemeente. Het is groot en dateert nog uit de periode dat de pastoor van Lebbeke kon rekenen op drie onderpastoors en huishoudster”, laat Karel Uyttersprot weten.


“Het gebouw verkeert in slechte toestand en is dringend aan een grondige renovatie toe. Waterinsijpeling, afbladerend behang, ramen dienen vervangen te worden, moeilijk te onderhouden of te verwarmen ruimtes,… Enkel een paar noodzakelijke ruimtes zijn bewoonbaar.”

Nieuwe woonst

Zijn voorstel is om Huis Blanquaert als nieuwe dekenij in gebruik te nemen.

“Het huis Blanquaert is eveneens een geklasseerd gebouw in het centrum van Lebbeke.
Het maakt samen met het Gemeentehuis de binnenkoer van het Gemeentehuis, Galerie De Fontein en de Jules De Buckstraat een mooi geheel uit.”

“Dit gebouw staat er maar leeg. Het heeft geen echte functie en kost pakken vol geld. Er werd geïnvesteerd in een nieuw dak, schilderwerken, restauraties, behandeling vocht enzovoort. De eerste verdieping wordt in principe verhuurd”, aldus Uyttersprot.

Herbestemming Huis Blanquaert

“Momenteel zijn er nieuwe renovatiewerken gepland ten bedrage van 320.000 euro voor de gelijkvloerse verdieping. In totaal komt men zo om en nabij de 600 000 euro aan restauratie en verbouwingswerken. Gevraagd naar de bestemming moet men het antwoord schuldig blijven.”

“Met de huidige of toekomstige E.H. Deken kan afgesproken worden dat de dekenij wordt ondergebracht in het Huis Blanquaert. Op de eerste verdieping is er een ruim ingericht appartement dat perfect aan de behoeften voldoet. Wij stellen voor deze verhuring niet verder te zetten.”

“De gelijkvloerse verdieping kan worden gebruikt en ingericht voor de parochiale behoeften, vergaderingen, secretariaat enzovoort. De oude dekenij dient dan een nieuwe bestemming te krijgen, maar gezien de ligging, aard en stijl van het gebouw, de prachtige tuin enzovoort kan dit geen probleem zijn.”