Lebbeke registreert oorlogsherinneringen in een film

0

Lebbeke – De cultuurdienst en bibliotheek van Lebbeke gaan op zoek naar oorlogsverhalen.

“Getuigen van de eerste wereldoorlog zijn schaars geworden, maar kleurrijke verhalen doen nog altijd de ronde. Van horen zeggen, of met eigen ogen gezien of meegemaakt”, aldus Elien De Roo van de Lebbeekse cultuurdienst.


“De verzamelde informatie vormt de basis van een film die de herdenking van de eerste wereldoorlog in 2018 zal documenteren met unieke lokale verhalen. Met dit initiatief willen we deze getuigenissen
niet laten verloren gaan om dit zinloze geweld niet te vergeten, want vrede is zoveel belangrijker. Laat de verhalen van je (groot)ouders niet verloren gaan.”

De initiatiefnemers willen alle generaties bij het project betrekken. Elien De Roo: “Meer dan een opsomming van oorlogsfeiten wil de film een beeld schetsen van hoe de Groote Oorlog
honderd jaar later in Lebbeke is blijven voortleven, welke herinneringen er zijn overgebleven en welke emoties ermee zijn verbonden.”

De film zal in het voorjaar van 2018 in première gaan en rondreizen in rusthuizen, scholen en verenigingen. “De missie van deze film is mensen samen te brengen rond de thema’s oorlog en vrede, samenhorigheid en verdraagzaamheid.”

Je kan je verhalen voor 1 december bezorgen via elien.deroo@lebbeke.be.