Zoek

Annelies ontwerpt zwangerschapsboek

Annelies Belderbos lanceerde vorige zomer de website gloednieuwemama.be om aanstaande en jonge mama’s beter te infomeren. Vandaag presenteert ze een prachtig invulboek voor de eerste zwangerschap.

Annelies Belderbos: “Zwanger worden is zonder twijfel het zotste avontuur waar ik me ooit al aan heb gewaagd. Tijdens die eerste zwangerschap kwam zoveel meer op me af dan ik voor mogelijk had gehouden! Ik ben daardoor in die periode een dagboekje beginnen bijhouden waarin ik niet alleen mooie momenten bewaarde, maar ook vaak bezorgdheden van mij af schreef.”

“Ik ontdekte dat schrijven mij een pak zelfzekerder maakte in al mijn kwetsbaarheid en ik mij daardoor ook minder stuurloos voelde op het nieuwe terrein. Omdat schrijven niet voor iedereen zo toegankelijk is, kwam ik zo al snel op het idee om een invuldagboek te ontwerpen speciaal voor de allereerste zwangerschap.”

“Wie was die jonge vrouw voor ze moeder werd?”

“Als eerstgeborene uit een gezin van twee kinderen was de eer aan mij om van mijn mama een moeder te maken. Iets waar ik eigenlijk nooit echt bij stil heb gestaan tot ik zelf voor de eerste keer zwanger werd”, vertelt Annelies.

“Wat me wel altijd al heeft gefascineerd is wie mijn moeder was voor ze zwanger werd en wat voor koppel mijn ouders waren voor ze mama en papa werden. Als kind vond ik het heerlijk om door oude fotoboeken te bladeren. Urenlang kon ik naar de vergeelde jeugdfoto’s van mijn ouders kijken. Dat ze er samen voor mijn bestaan al een heel leven op hadden zitten sprak mateloos tot mijn verbeelding. Wie was die jonge vrouw voor ze moeder werd? Wie was dat koppel voor ze ouders werden? Wat waren hun toekomstdromen? Wat vonden ze leuk aan elkaar? Hoe hadden ze met hun tweetjes tijd doorgebracht? Allemaal vragen die ook terugkomen in het eerste hoofdstuk.”

Omdat de geboorte van een eerste kind is een ingrijpende gebeurtenis dat je leven opdeelt in twee grote hoofdstukken: dat zonder kinderen en dat met, vond Annelies het belangrijk om dat ook te verwerken in het zwangerschapsdagboek.

Met haar vragen in het eerste hoofdstuk probeert ze Jambersgewijs vast te leggen wie de aanstaande mama is voor ze moeder wordt en het koppel voor ze ouders worden. “Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen om aan kinderen te beginnen.”

“Het ouderschap verandert ons”

Toen Annelies uiteindelijk zelf zwanger werd en daarmee afscheid nam van haar jeugdige overmoed en zorgeloosheid, voelde ze zich meer dan ooit verbonden met haar moeder. Na haar zwangerschap stelde Annelies ook vast dat er een verschuiving had plaatsgevonden in haar voorkeuren en prioriteiten.

“De zwangerschap is een overgangsperiode dat ons doet groeien als persoon en als koppel. Niemand komt eruit als dezelfde persoon”, lacht ze. “En net daarom vind ik het heel waardevol om te starten met een hoofdstuk dat de aanstaande moeder uitnodigt om even heel bewust stil te staan bij haar relatie en bij wie ze nu is. Dit is immers het vertrekpunt, de voedingsbodem voor haar ouderschap.”

“Laten we de partner niet vergeten”

Annelies vindt het ook belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de beleving van de zwangerschap als koppel. Daarom heeft ze ieder hoofdstuk opgedeeld in twee delen: een deel met vragen over hoe de aanstaande mama haar zwangerschap zelf beleeft en een deel met vragen over hoe ze het nieuwe avontuur in haar relatie beleeft.

“Onrechtstreeks hoop ik dat het de aanstaande mama helpt om er als koppel er nog intenser van te genieten”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van