“Ik ben een marginale dorpsjongen die er probeert te geraken”

bert de clercq

Stefanie Tirtichnik praat elke maand met een ambitieuze twintiger uit Dendermonde.

Dendermonde – Bert De Clercq uit Dendermonde is 24, student en heel hard op zoek naar een partner en zichzelf. Hij was de allereerste Vlaamse YouTube Video blogger met vandaag de dag maar liefst 79.300 kijkers. Onze stadsgenoot werd vorig jaar geselecteerd uit ruim 800 jongeren voor Carte Blanche, het initiatief van de VRT om televisie heruit te vinden. Elke dag probeert hij productief te zijn met de overtuiging dat al die kleine beetjes bijdragen tot het uiteindelijke doel.

Al op jonge leeftijd experimenteerde Bert De Clercq met verschillende media. Van een F.C. De Kampioenen fansite tot pure horror verhalen over De Rosse Bertjes die werden verspreid op de basisschool. Met uitdrukkingen als de playboy lezende worstenkoning Balthasar Boma nam hij het op tegen de officiële website van de VRT. “Ik wou dingen doen waar andere mensen iets aan hadden”, aldus Bert. “Een eigen programma over gevoelige thematiek of spraakmakende dingen is uiteindelijk het doel.”

Het ontstaan van YouTube bood hem een creatieve knutselruimte aan waar alles kon. Hij sprong als 16 jarige meteen op de trein, in eerste klas achteraf gebleken. “Het was moeilijk om mensen kennis te laten maken met YouTube”. De kwajongensstreken kwamen naar boven en Studio Brussel werd binnengedrongen met goede bedoelingen weliswaar: You-Tube promoten. “Heel het online gebeuren is de toekomst”, zegt Bert.

Zijn voornemen is om wekelijks een reportage te maken over een thematiek die minder gemakkelijk het televisiescherm haalt. Een stemmetje in zijn hoofd laat hem niet stilzitten. Zo was hij in het verleden festivalreporter bij TMF, freelancer bij Urban Crafts en radiomaker bij Urgent.fm, de studentenradio van Gent. “Het is allemaal heel organisch gevloeid, schrijven en internet ontdekken om zo te improviseren”, zegt Bert. Momenteel combineert hij zijn projecten met de opleiding journalistiek. Af en toe zoekt hij een gaatje om op café te gaan drinken en even tot rust te komen. “Binnen 10 jaar kom je mij tegen in een programma of in de goot”.

Jouw boodschap aan Dendermonde: “Gewoon doen! Kijk naar mij de marginale dorpsjongen die vaak op zijn bek gaat maar soms ook springt.” Bekijk de jongen die zegt: “sommige mensen denken dat ik een junkie ben tot ze mij tegenkomen in de realiteit” op www.youtube.com/bertdc. (st)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord