Zoek

Ondergrondse glasbollen moeten sluikstorters ontmoedigen

nele cleemput

ondergrondse glasbollen

Dendermonde – Ondergrondse glasbollen zijn volgens gemeenteraadslid Nele Cleemput (CD&V) het antwoord op zwerfvuil en sluikstorten in de buurt van de glascontainers.

“Zwerfvuil en sluikstorten blijven moeilijk uit te roeien problemen”, stelt Nele Cleemput. “Maar de strijd tegen zwerfvuil leeft in Dendermonde. Zowel de ophaaldiensten als vrijwilligers leveren veel goed werk, onder andere in de buurt van de glasbollen.”

De intercommunale Verko heeft plannen om ondergrondse glasbollen te voorzien en krijgt daarbij de steun van Nele Cleemput.

Nele Cleemput: “Bij andere gemeenten die al ondergrondse glasbollen hebben, blijkt dat er minder sluikafval aangetroffen wordt, omdat het niet meer zo simpel is om er ongemerkt dozen en zakken vol afval ongemerkt achter te laten.”

Het initiatief heeft nog meer voordelen. “Ondergrondse glasbollen nemen ook minder ruimte in en zijn minder bepalend voor het uitzicht van de omgeving. Zij zijn ook makkelijker toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelpatiënten en maken beduidend minder lawaai”, aldus Nele.

“Ik lanceer het voorstel om als proefproject de glasbol aan het Sas in Dendermonde (Sint-Jorisgilde-Begijnhoflaan), waar nog steeds teveel mensen zwerfvuil achterlaten, door een ondergronds model te vervangen. Bovendien zal het uitzicht op de Dender verbeteren en het speelplein en park worden properder.”

Dirk Abbeloos (CD&V), voorzitter van Afvalintercommunale Verko, die ondergrondse glasbollen aankoopt, levert, plaatst en onderhoudt: “Verko heeft alle aangesloten gemeenten bevraagd om te peilen naar hun interesse voor dit project. Ze kunnen dan zelf een voorstel doen voor een locatie op hun grondgebied. Wij gaan graag in op het voorstel van Nele Cleemput.”

Ook milieuschepen François De Bleser (CD&V) reageert positief. “Nu is het enkel nog wachten op de stedenbouwkundige vergunning en de resultaten van de offertes die Verko heeft opgevraagd”, aldus Nele Cleemput.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van