Zoek

Nooit geziene veiligheidsmaatregelen voor Ros Beiaardommegang

patrick feys

De Ros Beiaardommegang brengt een massa kijklustigen op de been en dat vraagt om bijzondere veiligheidsmaatregelen. Patrick Feys, korpschef van de lokale politie Dendermonde, verschafte op 14 februari tekst en uitleg bij de veiligheid en de mobiliteit. Bij wijlen echt indrukwekkend.

Het is alvast de bedoeling de veiligheid van de Ros Beiaardommegang te bewaren zonder dat de kwaliteit van de beleving of de toegankelijkheid wordt teniet gedaan. 
Het plan bevat een lange lijst aan maatregelen. De meest ludieke daarvan is zonder twijfel het verbod op ajuinen. Zo zijn er verder regels voor ambulante handel, voor glazen recipiënten, voor veilige doorgangen en een verbod op sterk alcoholische dranken. Het is ook verboden zich te maskeren.

Bijstand van de federale politie

De stad wordt ook in verschillende zones ingedeeld. Een mobiliteitsperimeter moet het verkeer dat niet in Dendermonde moet zijn al op verre afstand omleiden. Men stelt daarnaast ook een verkeersontradingszone en verkeersuitsluitingszone in. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen een ‘evenementenzone’ en een ‘feestzone’ na de stoet. 
De inzet van de politie zou iets minder zijn dan in 2010 door de inzet van privaat veiligheidspersoneel en seingevers. De Dendermondse politie krijgt ook heel wat steun, zoals van een helikopter, honden en de reserve van de Federale politie. Er is ook een bijzonder nood- en interventieplan beschikbaar.


Crowdcontrol dankzij artificiële intelligentie

Een Belgische primeur is de crowdcontrol die zal gebeuren met. De hulp van artificiële intelligentie ontwikkeld door Proximus.

Patrick Feys: “We gaan in real time continu kunnen zien hoeveel volk erin het stadscentrum aanwezig is. Dit werd al getest op Katuit, maar het verschil is dat er al over lange tijd nulmetingen gebeuren op gewone zondagen. Als de kaap van 100.000 mensen is overschreden zal er een alarm afgaan, waarbij we met de aanwezige camera’s zullen kijken of bepaalde zones moeten afgesloten worden. De grote nieuwigheid is dat er voor het eerst ook Artificiële Intelligentie zal worden toegevoegd waarbij zelfs voorspellingen mogelijk zullen zijn. Daarbij is er geen probleem met de privacy, want de metingen gebeuren niet op naam. Het belangrijkste is dat de volkstoeloop veilig kan verlopen. We willen niet meemaken dat er mensen vertrappeld zouden worden.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van