Zoek

Carmina Burana in Sint-Egidiuskerk

Sint-Gillis – Op zondag 3 juni om 20 uur voert het European Inter VoiceS Choir in de Sint Egidiuskerk in Sint-Gillis het meesterwerk “Carmina Burana” van Carl Orff uit. De solisten zijn de gerenommeerde Belgische tenor Ludwig van Gijsegem (foto), de sopraan Diane Verdoodt, de Nederlandse bas-bariton Pieter Hendriks, de slagwerkers van het Kamerorkest voor Vlaanderen en de pianisten aan de academie van Buggenhout Elisaveta Vasileva en Nele Van Hoey. In het voorprogramma brengt pianist Tim De Knop ‘Mirjams Siegesgesang’ van Schubert.

Je leest verder in dit artikel meer over de muzikale loopbaan van Ludwig Van Gijsegem. Hij is naast soloist ook dirigent van het European Inter VoiceS Choir.

Ludwig Van Gijsegem wordt geboren in Aalst. Als koorknaap in de Schola Cantorum Cantate Domino in Aalst raakt hij gefascineerd door de muziek en na zijn humaniorastudies gaat hij dan ook muziek studeren. In het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent bekwaamt hij zich in theorie, blokfluit en kamermuziek bij Oswald Van Olmen en Johan Huys. Na het beëindigen van deze studies besluit Ludwig Van Gijsegem zang te gaan studeren bij Louis Devos in het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. Op dat ogenblik geeft hij als lid van verschillende professionele ensembles concerten in heel Europa.

Na zijn eindexamen zang in Brussel volgt hij privé-lessen bij Professor Rudolf Bautz in Aachen. Hij volgt ook een meestercursus liedinterpretatie bij Hans Hotter in de Musikhochschule in Wenen.

Met Marius Van Altena en Anthony Bailes bekwaamt hij zich in de luitliederen. Ludwig Van Gijsegem behaalt het hoger diploma solozang in het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen bij Bernadette Degelin. Hij behaalt ook het diploma Docerend Musicus in het Muziekconservatorium in Zwolle (Nederland). Hij bezit tevens het diploma van Meester in de Muziek, met een graduaat.

In 1980 wordt hij laureaat van de Concours International de Musique Ancienne in Hurtebise. In Nederland is hij laureaat van het Erna Spoorenberg Solistenconcours.

Ludwig Van Gijsegem is een begrip in de concertwereld. Van de meer dan 4.000 concerten en voorstellingen die deze veelzijdige musicus – zijn repertoire gaat van de middeleeuwen tot en met de meest recente muziek, met inbegrip van de lichtklassieke en lichte muziek – totnogtoe bracht, waren er heel wat met muziek van Bach of Händel. Anderzijds oogst hij ook succes met nummers van Freddy Mercury.

Hij zingt Bach tijdens rechtstreekse radio-uitzendingen vanuit het Gewandhaus in Leipzig. Van Gijsegem debuteert in het Wiener Musikverein als Evangelist in Bach’s Mattheuspassion. Hij zingt in de grootste concertzalen: Paleis voor schone kunsten in Brussel, Philharmonie in München, La Salle Pleyel in Parijs, Alte Oper in Frankfurt, Philharmonie in Berlijn, De Doelen in Rotterdam, Philharmonie in Praag.

Hij treedt op in de meeste Europese landen, in Israël en Colombia, en maakt uitgebreide concertreizen naar Mexico en de Volksrepubliek China. Ludwig Van Gijsegem zingt in de Philharmonie in Sint-Petersburg. Zijn ensemble La Gioia maakt een zes weken durende Japanse tournee. In Parijs wordt hij bejubeld na de uitvoeringen van Beethoven’s Missa Solemnis en Bach’s h-moll Messe en Johannespassion.

Samen met de sopraan Diane Verdoodt maakt hij verschillend recitaltournees door Rusland. Hij is tevens een graag geziene gast op het Schubert Festival in Kopenhagen.

Naast verscheidene plaatopnamen maakt hij vele opnamen voor diverse radio- en televisiestations. Ludwig Van Gijsegem verleent verder zijn medewerking aan meer dan 50 plaatopnamen. Hij maakt twee cd’s met Joodse Liturgische muziek. Ook Händel’s Messiah wordt op cd uitgebracht. Ludwig Van Gijsegem maakt een opmerkelijke cd-opname van Schubert’s Winterreise.

In het Schubertjaar (1997) wordt hij gevraagd om naast gemengde recitals ook de drie grote cycli van deze grootmeester van het lied uit te voeren.

Een Sony-cd met Schönberg’s Gurrelieder verschijnt in 1999. Voor Sony Masterworks zingt hij de Mozart versie van Händel’s Messiah.

Hij schittert als Don José in de opera Carmen in Amsterdam. De componist Boudewijn Buckinx schrijft voor Ludwig Van Gijsegem en zijn ensemble La Gioia de kameropera’s Sokrates en Dhammapada.
Hij vertolkt in Groningen de hoofdrol in de nieuwe opera “Van Alle Tijden – Van Alle Streken”.
Hij oogst succes als hoofdrolvertolker in de opera “Der Zwerg” van Zemlinsky in Amsterdam. Daar zingt hij ook de hoofdrol in de opera “La Damnation de Faust” van Hector Berlioz, en in Stravinsky’s “The Rake’s Progress”.

Ludwig Van Gijsegem dirigeert het BRTN-koor in een televisiedocumentaire over de componist Emile Wambach. Het jaar 2000 staat hij opnieuw als dirigent voor dit koor in een programma met muziek van Rossini en Wilford. In 2001 leidt hij dit gezelschap in een programma rond vrouwelijke componisten. In hetzelfde jaar brengt hij Mozart’s “Le Nozze di Figaro” in Opera Zuid in Maastricht. In Sint Petersburg wordt hij enthousiast onthaald naar aanleiding van zijn solo recital met Joodse Synagogale muziek in samenwerking en op uitnodiging van Baruch Finkelstein oppercantor van Rusland.

De vakpers looft zijn soepele acteerkunst en zijn perfecte verstaanbaarheid.

Ludwig Van Gijsegem is Artistiek Directeur van The European Inter-Voices Choir and Orchestra, dirigent van het Leeds Gemengd Koor Enthousiasmus, én oprichter en Artistiek Leider van het Inter-voiceS Festival en het platenlabel Gioia. Zijn ensemble La Gioia wordt in 2001 uitgeroepen tot het beste Vlaamse ensemble, en was meervoudig prijzenwinnaar op de Internationale Wedstrijden voor Ensembles in Maasmechelen en in Tolosa (Spanje).

Op zaterdag 3 juni dirigeert hij het European Inter VoiceS Choir in de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis.

bron: www.cultuurmetmesenvork.nl

Andere bronnen:
http://www.vlaamseopera.be/persondetailview.orb?prs=1067
http://www.bach-cantatas.com/Bio/Gijsegem-Ludwig-van.htm

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie