Jouw advertentie op deze website? Neem contact op.

Search

“Hard en persoonlijk debat” over nieuwe gevangenis

Dendermonde – Nadat de Raad van State het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) met daarin de inplanting van de nieuwe gevangenis schorste, lanceerden Hans Michiels (CD&V) en Niels Tas (sp.a) gisteren, woensdag 18/11, op de gemeenteraad een oproep. Zij wilden dat de voltallige gemeenteraad zich schaarde achter de wens de gevangenis in Dendermonde te behouden. Twee oppositiepartijen, PLUS en Vlaamse Belang, gingen op deze oproep in. Alleen Open VLD weigerde. Het anderhalf uur durende debat dat volgde, wordt “hard en persoonlijk” genoemd door de betrokkenen.

De liberalen herhaalden dat ze de voorkeur gaven aan de renovatie van de oude gevangenis, dat ze een andere site willen helpen zoeken, en dat het stadsbestuur beter had moeten luisteren naar de bevolking. De meerderheidspartijen wezen er als antwoord dan weer op dateen nieuwe gevangenis een wens is van het ministerie van justitie en dat een nieuwe site zoeken de zaken enkele jaren vertraagt. Ook Aalst is geïnteresseerd in de nieuwe gevangenis, en wil die inplanten in een ‘blauwe zone’ voor openbaar nut, waar de procedure veel eenvoudiger voor is.

Het schepencollege heeftde Vlaamse ministers en de fractieleiders in het Vlaams parlement  alvast een brief gestuurd met alle argumenten pro Dendermonde.

Het PRUP, opgesteld door de provincie Oost-Vlaanderen, werd geschorst omdat het niet eenduidig is over de ontsluiting van de gevangenis. Dat betekent dat er rechtsonzekerheid is voor de omwonenden. Ironisch genoeg is de tweede ontsluiting, langs de noordkant, opgenomen in het plan net om de mensen in de Boonwijk te ontzien, klinkt het nu in de meerderheid.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

  1. Waarom zetten ze de gevangenis niet in Baasrode? Daar is er een plaatsje in het midden van de woonwijken dat groot genoeg is voor de gevangenis en dan moet al het verkeer langs de nu al drukke Mandekensstraat rijden. Vermits het Oud Klooster volgens de Open VLD de slechtste site is zijn ze dus van mening dat het in Baasrode veel beter is dan? Want dat was één van de 10 onderzochte locaties voor de gevangenis maar die heeft het niet gehaald net omdat die volledig omgeven is door woonwijken en omdat al dat verkeer via de drukke Mandekensstraat moet rijden met nog meer problemen. Maar wellicht woont er niemand van de Open VLD daar in de buurt dus dan mag het volgens hen. Eigen leden eerst zeker?

    Anders ken ik nog een oplossing, bouw de gevangenis op N41-West. Dat was de enige, los van het Oud Klooster dat geschikt was voor de gevangenis. Enig nadeel is dat daar een NAVO pijpleiding onder de grond zit en dat die volledig moet worden verlegd wat veel te veel geld kost voor de regie der gebouwen. Maar dat is simpel opgelost, laat de Open VLD maar betalen voor het verleggen van die pijpleiding. Dan kan Geert Vermeir op zijn twee oren slapen en hebben we een gevangenis. Iedereen tevree dus!

Geef een reactie