Tiretten die tetteren

Dendermonde – Een groep dames die elke maand, mandje met naaigerei en stukken stof onder de arm, met elkaar afspreken om samen te naaien: het klinkt misschien iets van lang geleden, maar dat is het zeker niet. Net zoals in vele andere steden tegenwoordig, komen ook in Dendermonde overwegend jonge vrouwen wekelijks samen om allerlei moois van onder de stikmachine te toveren.

Leen Van Damme is een van de initiatiefneemsters van de Tetterende Tiretten, die dankzij Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen onderdak vonden in buurthuis De Wastijne in de Boonwijk. “Die naam hebben we democratisch gekozen. Toen we over een naam dachten, was ook ‘de Babbelende Bobijnen’ in ons opgekomen. Uiteindelijk hebben we de groep laten kiezen.”

“Neen, dit is geen cursus”, benadrukt Leen. “De Tetterende Tiretten zijn mensen die al een beetje kunnen naaien, en het leuk vinden om dat samen te doen. We geven elkaar ook veel tips.” Sociaal contact en nieuwe mensen leren kennen is dus zeker zo belangrijk als het maken van prachtige kleren.

Exclusief en zelfgemaakt

Toch lijkt het haast niet meer van deze tijd, jonge vrouwen die samen kleren en andere stukken maken. Is dat niet iets van lang geleden? “Ik denk dat mensen in de consumptiemaatschappij op zoek zijn naar iets exclusiefs, iets zelfgemaakt. Je ziet ook veel meer mensen die zelf koekjes en cakejes bakken”, verklaart Leen de opkomst van de doe-het-zelf-mama’s. “Ja, het is een jong publiek. In de naaiwinkel vragen ze zich ook af hoe dat ineens komt er zo veel jonge vrouwen bij hen komen kopen.” Maar, zo voegt ze er eerlijkheidshalve aan toe, het is ook een goede reden om eens buiten te komen. De Tetterende Tiretten maken allerlei spullen. “Er zijn veel tassen, handtassen, geboortecadeautjes, maar ook rokken en kinderkleertjes”, zegt Leen. Allemaal eenvoudige stukken?

“Neen, een handtas is niet echt makkelijk”, klinkt het. De Tetterende Tiretten, die nu ongeveer
een jaar bezig zijn, willen vanaf dit jaar ook elke maand één keer allemaal een zelfde stuk maken. Op die manier willen de dames ook samen evolueren, samen beter worden. “Al blijft het de bedoeling dat iedereen zijn goesting kan blijven doen.” “We blijven ons openstellen voor nieuwe leden”, vertelt Leen tot slot. “Inschrijven kan nog tot half september ongeveer.” En ja, zo verzekeren de Tiretten ons, ook mannen zijn welkom.

De Tetterende Tiretten komen elke woensdag samen in Buurthuis De Wastijne. Meer info: leen_vd@hotmail.com. Zie ook tetterendetiretten.blogspot.com.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie