Mobiele beiaard zorgt voor primeur

Dendermonde – Zaterdag 31 maart zal de beiaard voor één keer niet weerklinken vanuit de toren van het stadhuis, maar wel in de theaterzaal van cultuurcentrum Belgica. Stadsbeiaardier Marc Van Boven zal tijdens ‘Musical Notes’ op een mobiele beiaard spelen. Hij doet dat samen met de Muziekkapel van de stedelijke brandweer. “Een unieke primeur voor cultuurminnend Dendermonde”, aldus woordvoerder Wouter Rogiers.

“Het idee voor een concert met beiaard en harmonieorkest ontstond enkele jaren geleden al, tijdens een gesprek tussen de twee vrienden Patrick Heirbaut, Luitenant-Kapelmeester bij de brandweer, en stadsbeiaardier Marc Van Boven. Het idee had even tijd nodig om te rijpen, want het is geen eenvoudige opgave om orkest en beiaard te laten samenspelen, alleen al door het hoogteverschil. Daarom kozen Marc Van Boven en de muziekkapel ervoor om een mobiele beiaard tussen het orkest te plaatsen. Een mobiele beiaard bevat geen echte klokken, maar klinkt vanuit gesamplede klanken, wat geluidsversterking naar balans met het orkest toelaat”, vertelt Rogiers.

“Het was niet vanzelfsprekend om passende muziek voor ons concert te vinden”, vertelt kapelmeester Patrick Heirbaut. “Er bestaat niet zoveel voor beiaard en orkest, toch niet in het toegankelijke repertoire. We zouden makkelijk een heel klassiek programma kunnen samenstellen, maar dit past niet in het concertconcept Musical Notes.” “Je kan elk muzieknummer spelen op beiaard”, legt Marc Van Boven uit. “Voor het publiek is het echter een vereiste dat er melodie in zit en bij voorkeur dat ze die melodie herkennen. Daarom kozen we ervoor om eigen bewerkingen te maken op bestaande muziekwerken voor harmonieorkest”.

Musical Notes vindt plaats op 31 maart in cultuurcentrum Belgica. Kaarten kosten 8 euro (vvk) en 10 euro (kassa). Reserveren kan via 0485 58 79 89

Meer informatie: www.kmbd.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie