“Dendermonde verdient een online beeldbank”

Dendermonde – Artur Eranosian is een getalenteerd en gepassioneerd straatfotograaf, al zal hij dat waarschijnlijk zelf wegwuiven. Maar het feit dat hij uit meer dan 2.400 deelnemers van over heel de wereld werd geselecteerd als de enige Belgische finalist voor de ‘International Street Photography Award 2012’ in Londen zegt meer dan genoeg.

“Ik neem niet zo vaak deel aan wedstrijden, maar ik kijk echt op naar de juryleden van deze wedstrijd. Het zijn zelf bekende straatfotografen, dus leek het me een unieke kans om mijn werk te laten beoordelen door deze kenners. De finaleplaats geeft me veel vertrouwen en motivatie”, vertelt Artur.

In totaal stuurden 2.400 straatfotografen hun foto’s in. Uit de shortlist van 50 namen werden de 16 finalisten – waaronder Artur Eranosian – geselecteerd. Artur vermoedt dat de jury werd gecharmeerd door het feit dat al zijn foto’s in België werden gemaakt en op die manier uniek zijn. “Iedereen wil naar Londen of New York om straatfoto’s te maken, maar je kan als fotograaf ook in België heel wat ontdekken. Er gebeurt altijd wel iets. Ik heb nog tijd genoeg om de rest van de wereld te zien.”

Wat maakt iemand een goede straatfotograaf? “Je moet het juiste moment aanvoelen. Je moet als het ware een seconde op voorhand doorhebben wat gaat gebeuren en dan kan je interessante beelden maken. Ik loop soms uren op straat zonder één goede foto te maken, maar je moet geloven dat er een zekere bestemming is.” Geslaagde straatfoto’s hebben voor Artur een ietwat bevreemdend gevoel. “Ze moeten voor verwondering zorgen. De kijker moet zich afvragen: wat is hier aan de hand. Het moet zeker niet noodzakelijk grappig zijn. Het moet het grappige overstijgen.”

Het winnen van deze internationale straatfotowedstrijd zou zonder twijfel geweldig zijn, maar waar droomt de jonge straatfotograaf nog meer van. “Het zou fantastisch zijn om foto’s te kunnen exposeren op plaatsen waar mensen dat niet verwachten, bijvoorbeeld in grote bedrijven of op privéplaatsen”, vertelt Artur. Hij breekt ook een lans voor het fotoarchief van de stad. “Ik vind dat Dendermonde een gestructureerd fotoarchief verdiend”, zegt hij. “Als niet snel werk gemaakt wordt van een degelijk archief gaan heel wat foto’s die nu nog op zolders en in kasten liggen voor goed verloren. Het zou echt jammer zijn, mocht dit gebeuren. Het is een droom van mij om mee te werken aan een groot online beeldbank waarbij de beste archieffoto’s door iedereen kunnen worden geraadpleegd”, licht Artur toe.

De foto’s van Artur Eranosian worden van 1 tot 30 juni tentoongesteld in Oxford Street 29-31 in Londen. De winnaar van de wedstrijd wordt in de loop van de maand juni bekendgemaakt.

Meer informatie: www.artureranosian.com

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie