Zoek

“Hoofdgebouw IBO Keur conform aan de regelgeving van Kind en Gezin”

Dendermonde – Op de gemeenteraad van 16 mei kaartte gemeenteraadslid Kris Verberckmoes (Open Vld) het lek in het dak van één van de twee gebouwen van het initiatief buitenschoolse opvang Keur (IBO) aan.

“Het plafond komt naar beneden. Het water loopt van de muren en de leiding van de centrale verwarming is gesprongen. Vochtdruppels hangen aan de verlichtingsarmaturen. Gevaar voor elektrocutie en kortsluiting is niet onbestaande. Door vochtschade is een groot deel van het materiaal van IBO ’t Keur grotendeels verloren gegaan. Dit heb ik met mijn eigen ogen mogen vaststellen”, aldus Kris Verberckmoes op 18 mei in een persmededeling.

“Om al deze redenen is dit prefab gebouw nu gesloten. Nu moet alles worden onder gebracht in het andere gebouw. Dit is 120 m2 groot en moet 40 kinderen tegelijk herbergen. Dit is een onbegonnen situatie wegens overbevolking. Het prefabgebouw is aan dringende herstelling toe.”

De begroting voorziet volgens Verberckmoes een bedrag van 155.000 euro voor ‘gezinshulp en IBO, aanpassingen aan de nieuwe regelgeving actieplan 189’. Kris Verberckmoes: “De financiele middelen zijn er. Open VLD stelt uitdrukkelijk dat niet kan of mag getalmd worden. Zij dringt aan op een oplossing voor de komende zomervakantie.”

“Rechtstreekse klachten van ouders hebben wij nog niet ontvangen”

“De gebouwen waar het IBO De Steensmurfen is in ondergebracht worden gehuurd van het gemeenschaponderwijs in Dendermonde en heeft een erkende capaciteit van 36 kinderen. De prefabconstructie – chalet – waarvan sprake is eigendom van de stad”, aldus Theo Janssens en Leen Dierick namens het stadsbestuur.

“Gelet op de ernstige gebreken die in deze prefabconstructie met name verrotting van hout en zwamvorming die door de stedelijke dienst gebouwen werden vastgesteld, werd deze na overleg gesloten en niet meer gebruikt, noch voor opvang van kinderen noch voor gebruik als opslagruimte. Het schepencollege nam het gebouw volledig uit gebruik eind februari 2012.”

Janssens en Dierick: “Wij benadrukken dat bij het bepalen van de erkende capaciteit door Kind en Gezin, zijnde 36 kinderen en geen 40 kinderen waarvan sprake in de tekst, geen rekening werd gehouden met de chalet. De capaciteit van 36 kinderen werd bepaald op basis van het aantal m² in het hoofdgebouw conform aan de regelgeving van Kind en Gezin. Rechtstreekse klachten van ouders hebben wij nog niet ontvangen.”

“Het bedrag van 155.000 EUR voorzien in de begroting heeft te maken met aanpassingen die nodig zijn in verschillende IBO locaties inzake brandveiligheid.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie