Zoek

“We zijn erin geslaagd om de schuld terug te dringen”

Dendermonde – In Dendermonde is het Dirk Abbeloos (CD&V) die op de centen past. “We zijn erin geslaagd om de schuld terug te dringen van 900 € per inwoner, naar zo’n 725. Dat is belangrijk voor de kredietwaardigheid van de stad, waardoor we makkelijker en goedkoper kunnen lenen.” De schepen wijt de daling aan een stringent begrotingsbeleid, en voegt eraan toe dat de schuld van de stad Dendermonde merkelijk minder is dan het gemiddelde in de cluster van gelijkaardige gemeenten. “Dat wordt bevestigd door toen nog Dexia én professor Herman Matthijs.”

Ten tweede wijst Abbeloos op een efficiënter beleid in de stad. ”We gaan naar een vennootschapsboekhouding, en geven ook meer vrijheid aan de diensthoofden.”

Voor de toekomst wil hij nog meer efficiëntie, nog effectiever beleid, waarbij men zich moet durven afvragen waar de stad goed in is, en voor andere zaken samenwerken met andere gemeenten, vandaag nog te veel ‘concurrent’. “Hierin moet wijziging komen door ons te profileren als een middenstander die niet alleen de gewone zaken, maar ook specialisaties aanbiedt. We zouden schitteren door andere dingen aan te bieden dan onze collega-gemeenten op gebied van cultuur, sport, onderwijs, architectuur… Rond Dendermonde staan geen muren.”

“Te hoge risico’s”

Kritiek komt er onder meer van Vlaams Belang, waar Barbara Pas stelt dat er verkeerde beslissingen zijn genomen inzake de Cross Border Lease en de Gemeentelijke Holding. “Voor beide hebben wij uitdrukkelijk gevraagd er niet mee in te stappen wegens de te hoge risico’s. Ondertussen hebben wij helaas gelijk gekregen en weten we dat het dividend van 13% van de Gemeentelijke Holding inderdaad te veel risico’s inhield met de gekende negatieve financiële gevolgen voor de stad.” Als haar partij het voor het zeggen heeft, dan, zo zegt ze, worden geen risico’s genomen met de centen van de belastingbetaler. “Wij willen ruimte proberen vrijmaken voor een belastingverlaging. In geen geval zullen de tarieven verder verhoogd worden zoals dat de voorbije ambtstermijnen stelselmatig het geval was.”

Bij Groen pleit Graziella De Ros voor een hervorming van de belastingen zodat die “rechtvaardig, billijk, democratisch en efficiënt worden.” Groen zou retributies voor verplichte diensten, zoals het afhalen van een identiteitskaart, afschaffen, en andere specifieke belastingen omvormen tot een belasting die aanzet tot zuinig energieverbruik.

Groen plaatst ook vraagtekens bij de hoera-berichten van de schepen. “Hoewel de schuldgraad van de stad Dendermonde in redelijke verhouding staat tot haar eigen vermogen, is de gemiddelde uitstaande leningschuld per inwoner ook de voorbije jaren gestegen”, klinkt het. “Groen Dendermonde ijvert er dan ook voor de schuldgraad per inwoner niet verder te laten stijgen, op langere termijn zelfs af te bouwen.” (tv)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

Geef een reactie