Europees president schrijft haiku voor stadsgenote Nele Cleemput

Dendermonde – Nele Cleemput kon Europees president Herman Van Rompuy overtuigen om in het kader van haar verkiezingscampagne een unieke haiku te schrijven.

“Ik ben kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen voor CD&V in Dendermonde, zij het op een eerder onzichtbare plaats. Ik moest dus iets verzinnen om mijn kandidatuur bekend te maken en heb mijn stoute schoenen aangetrokken en aan Europees President Herman Van Rompuy gevraagd wat hij kon doen om de kandidatuur van een basismilitant in het licht te zetten”, laat Nele weten.

“Herman Van Rompuy heeft speciaal voor mij een persoonlijke haiku geschreven, die zinspeelt op het belfort van Dendermonde, de Dender en mijn kandidatuur.”

Herman Van Rompuy is een bekende haikudichter, heeft al een boek uitgegeven met haiku’s en zelfs de internationale pers publiceert zijn haiku’s. Hij is waarschijnlijk de eerste president die over Dendermonde publiceert. Ik denk niet dat er al veel presidenten gedichten hebben geschreven om een onbekende kandidaat aan te kondigen. Poëzie als campagnemiddel, het is – denk ik – uniek.

Mooiste verkiezingsdrukwerk ooit

Nele Cleemput : “In onderling overleg hebben we besloten een beroep te doen op één van de bekendste typografen van het land, de Carbolineum Pers uit Kalmthout, die met hun drukwerk al internationale prijzen heeft gewonnen. De drukker is een persoonlijke vriend en heeft de haiku van Herman Van Rompuy als vriendendienst op zijn handpers gedrukt in 200 exemplaren.”

“Ik hoop zo één van de mooiste verkiezingsdrukwerken, zowel qua inhoud als qua vorm, te hebben gegenereerd. Ik ben ook aangenaam verrast over de vrienden waarop ik kan rekenen. Vandaag en morgen ga ik de gedrukte haiku verspreiden in mijn directe kennissen- en vriendenkring om mijn kandidatuur aan te kondigen. Vanaf september komt die ook terug in mijn eigenlijke verkiezingscampagne.”

Nele is licentiaat geschiedenis en parlementsmedewerker van Leen Dierick.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Eén reactie

  1. Haiku voor Herman

    Dichtkunst voor luiaards;
    slechts zeventien woordjes is
    wat hij Nele geeft.

    Volgens mij is een haiku een 5-7-5 regeltje, en wat Herman VR produceert is 6-7-5. Dus ik denk dat het zelfs geen haiku is.. haha!

Geef een reactie