Zoek

Actiecomités wijzen ultiem aanbod in gevangenisdossier af

Dendermonde – Het gevangenisdossier in Dendermonde zit muurvast. Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen en bouwheer van de nieuwe gevangenis, trachtte achter de schermen een compromis te onderhandelen, maar zijn voorstel werd niet aanvaard.

“Alleen al om financiële redenen is het maatschappelijk niet verantwoord om de bouw te annuleren. Onmiddellijk na de gemeenteraadsverkiezingen ben ik in stilte nieuwe onderhandelingen met de actiecomités gestart, omdat ik aanvoelde dat de hele stad en ook groepen binnen de actiecomités zelf tot een compromis wilden komen”, aldus de staatssecretaris.

Begin maart formuleerde Servais Verherstraeten een finaal voorstel: “Elke actiegroep krijgt een vertegenwoordiger in het begeleidingscomité dat de bouw opvolgt en heeft dus gegarandeerde inspraak in het ontwerp- en bouwproces. Elke actiegroep krijgt een vertegenwoordiger in het opvolgingscomité zodra de gevangenis operationeel is en kan eventuele ongemakken daar agenderen. De federale overheid draagt in het kader van een bemiddeling de gerechtskosten en de advocatenkosten van de actiecomités”.

Extra groenbuffers en ecotunnel

Servais Verherstraeten: “De zone rond de gevangenis wordt ten dienste gesteld van de buurt en de omgeving, onder andere door extra groenbuffers op Oud Klooster waar gewenst door de omwonenden, dubbele groene buffer langs de ontsluitingsweg op Krijgem (inclusief grondverwerving), uitgevoerd volgens de wensen van de omwonenden, aanpassing van de verlichting zodat er geen lichtvervuiling ontstaat, het herstel van de biodiversiteit en de aanleg van insectenhuisjes en een ecotunnel, de keuze van de aanplanting – variëteiten van bomen, struiken en andere planten – door de omwonenden, de aanleg van een door de omwonenden te kiezen infrastructuur: speelplein met speeltuigen, Finse piste, stadstuintjes, …”

Aanbod afgewezen

Het aanbod werd donderdag door de actiecomités afgewezen. “In een kort antwoord hebben ze gemeld dat ze de locatie voor de gevangenis ‘totaal ongeschikt’ vinden en de voorgestelde compensaties ‘zeer beperkt’”.

Servais Verherstraeten: “Ik betreur de afwijzing. Ik roep de comités op om voor de paasvakantie hun standpunt te herzien of mij ten minste een redelijk tegenvoorstel te doen. Zoniet zie ik mij verplicht om het dossier vanaf nul te herbeginnen en start ik na de paasvakantie met de voorbereiding van een nieuw PRUP. Dat betekent dat de nieuwe gevangenis van Dendermonde er sowieso toch komt, zij het met twee jaar extra vertraging en nog veel hoger oplopende onkosten voor alle partijen. Ik hoop op de redelijkheid en het gezond verstand van alle betrokkenen.”

“Al voor 3 miljoen euro kosten gemaakt”

De bouw van een nieuwe gevangenis met 444 cellen in Dendermonde is volgens Verherstraeten noodzakelijk voor de verankering van de stad als belangrijke vestigingsplaats van justitiediensten, creëert 500 duurzame jobs in eigen streek en genereert een belangrijke economische activiteit.

“Door de aanslepende procedures tussen overheid en omwonenden dreigen de onkosten voor de gemeenschap torenhoog op te lopen. Er werden reeds voor 3 miljoen euro studie- en grondverwervingskosten gemaakt en ook de financieringskosten van meer dan 100.000 euro per maand zijn al opgelopen tot bijna 3 miljoen euro. Een eventuele verbreking van het contract zou nog eens 12 tot 16 miljoen euro extra kosten.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

  1. Laat die actievoerders die extra kosten betalen, de OpenVLD zal wel bijspringen. Dit heeft niets meer met democratie te maken. Dit is stadje pesten. ze hebben zogezegd een draagvlak voor hun verzet, maar welk draagvlak is mij onbekend
    .

Geef een reactie