Zoek

sp.a Dendermonde wil op lokaal vlak armoede aanpakken

Dendermonde – sp.a Dendermonde lanceert het idee “om een sociale leveranciersdienst van voedseloverschotten in het leven te roepen”. Hieronder de open brief die de partij verstuurde.

“Op maandag, 27 mei geeft adjunct-kabinetschef Armoede, Magda De Meyer, in Dendermonde een toelichting over ‘sociaal aan de slag met voedseloverschotten’. Op deze avond geeft sp.a Dendermonde het startschot voor het uitwerken van een lokaal sociaal initiatief om overschotten in te zetten in het bestrijden van armoede.

Sp.a Dendermonde spreekt verenigingen en bewoners aan om samen een actie op te zetten om voedsel ter beschikking te stellen van mensen in armoede. Sp.a Dendermonde betreurt dat initiatieven zoals de ‘sociale kruidenier’ en het aanbieden van voedselpakketen verdwijnen, vooral in een periode waarin een grotere groep mensen het moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. De partij wil daarom nagaan of er mogelijkheden bestaan om een samenwerking op te zetten met lokale supermarkten om voedseloverschotten te herbestemmen. Voor mensen in armoede kan het aanbieden van de basisbehoefte voedsel, een wezenlijk verschil maken. Toch dienen we op te merken dat de organisatie van zo een dienst niet evident is. Er dient een opslagplaats voorzien te worden en er zijn bovendien vrijwilligers nodig om het geheel te organiseren, dixit Gino Bertin en Dina Verhavert, OCMW -raadsleden voor sp.a.

Fractieleider Bart Van Malderen (sp.a): “Bezorgde inwoners van de stad contacteerden reeds het kabinet van minister Lieten. Als het niet haalbaar zou zijn om een dagelijkse sociale leveranciersdienst te voorzien, dan kunnen we overwegen om deze dienst alvast een aantal keer per jaar te voorzien.” Van Malderen denkt hierbij aan het aanbieden van voedselpakketten op bepaalde tijdstippen, zoals rond feestdagen. Bestaande projecten in Vlaanderen zetten zelfs de lokale sociale restaurants in als voedselverdelingspunt. Vlaams Minister van armoedebestrijding, Ingrid Lieten, neemt alvast het initiatief om maatregelen te treffen om voedselbedeling op een performante manier te kunnen opzetten. Gino Bertin: “Als je weet dat er al een honderdtal gezinnen en/of alleenstaanden gebruik maakten van de sociale kruidenier in Dendermonde, kan een initiatief zoals de ‘sociale herbestemming’ van voedsel, inwoners die het moeilijk hebben om op het einde van de maand de rekeningen te betalen, een duw in de rug geven”.

Er zijn reeds heel wat serviceclubs in het Dendermondse die activiteiten organiseren om mensen in armoede te steunen. We roepen dan ook deze clubs alsook andere verenigingen op om samen de krachten te bundelen en concrete acties op te zetten. Lokale middenstanders en plaatselijke grootwarenhuizen zullen we ondervragen naar de mogelijkheden om voedsel te schenken. Ook bewoners kunnen hierbij helpen. Samen met de stad kan nagegaan worden of er bijvoorbeeld een tijdelijke ruimte kan voorzien worden om de verdeling in goede banen te leiden. Verenigingen en geïnteresseerde burgers kunnen Gino Bertin (gino.bertin@skynet.be) of Dina Verhavert (verhavert.dina@skynet.be) contacteren. Sp.a Dendermonde wil alvast tijdens de Kerstmarkt een aantal producten inzamelen om aan te bieden aan mensen in armoede. Dina Verhavert: “We hopen in ieder geval dat een paar verenigingen contact met ons zullen opnemen zodat dit een terugkerend en duurzaam initiatief zal worden in Dendermonde.”

Sp.a Dendermonde nodigt alvast iedere geïnteresseerde uit op maandagavond, 27 mei, een avond waar vrijwilligers samen van gedachten kunnen wisselen om een initiatief verder uit te werken. Magda De Meyer , adjunct-kabinetschef Armoede van het kabinet van minister Lieten, zal een toelichting geven over ‘sociaal aan de slag met voedseloverschotten’.

Wie graag deelneemt, kan zich inschrijven bij Gino Bertin via gino.bertin@skynet.be. De informatieavond start om 20 uur en gaat door in het zaaltje in Café Akademie, Oude Vest 99 te Dendermonde.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie