Zoek

Kunnen vrouwen jazz spelen?

Dendermonde – In het Jazz Centrum Vlaanderen loopt tot en met 30 juni een tentoonstelling over vrouwelijke muzikanten in de jazzwereld.

Jazz wordt bijna altijd geassocieerd met mannelijke muzikanten en componisten. Vooral in de eerste helft van de 20e eeuw waren vrouwen in de jazz- en blueswereld bijna uitsluitend bekend als zangeres. Nochtans speelden de vrouwen reeds bij de voorgeschiedenis van de jazz een belangrijke rol als “voodoo queen” of in de talrijke gos-pelkoren.

Vanaf de twintiger jaren waren er talrijke vrouwen die een instrument bespeelden in jazzorkesten en in family bands. In diezelfde periode ontstonden ook de eerste “all-girl dance bands”. Er is zelfs een ware geschiedenis gekend van een vrouw die haar ganse leven als man verkleed in een “all-men” orkest speelde (dus het omgekeerde van de bekende film “Some Like It Hot” van Billy Wilder).

De vrouwenbeweging van de jaren ’60 en ’70 zorgde er voor dat de vrouwen meer en meer alle instrumenten begonnen te spelen in jazzorkesten en ook als bandleaders of als componist furore begonnen te maken, en dit zowel op Belgisch als op internationaal vlak.

Dit weinig bekend maar zeer boeiend aspect van de jazzgeschiedenis wordt muzikaal en visueel geïllustreerd door een tentoonstelling in Jazz Centrum Vlaanderen, Leopold II laan 12 in Dendermonde.

De tentoonstelling loopt tot en met 30 juni en is gratis toegankelijk van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.30 en 16.30 uur.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie