Spirtuele en kunstzinnige herdenking van de Groote Oorlog op 14 april

Dendermonde – Maandag 14 april is het project ‘EuropaKreuze 2014’ te gast in Dendermonde. Het gaat om een initiatief van voormalig Duits ambassadeur Guy Féaux de la Croix waarop door onder meer het stadsbestuur, het Heilige Maagdcollege, de Scoutsgroep van Dendermonde, Jokri en de gemeenteschool ’t Kraaiennest positief werd gereageerd.

Het project ‘EuropaKreuze 2014’ is enerzijds een herdenkingsproject 100 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. 170 kruisen worden op enkele symbolische locaties samengebracht worden en staan symbool voor de 17 miljoen oorlogsslachtoffers in Europa. Elke gaststad voegt op zijn beurt 17 eigen kruisen toe.

Het is ook een kunstproject want de kruisen worden geschilderd in de Europese kleuren en op de locaties gefotografeerd door een kunstfotograaf. In die zin is het ‘EuropaKreuze 2014’ een voortzetting van het project van Duitse kunstenaar Bernd Schwarzer.

Tot slot heeft het project ook een spirituele dimensie. De kruisen bieden kansen tot ontmoeting, verdieping, dialoog en dit over de geloofsovertuigingen heen.

Dendermonde is op maandag 14 april de Vlaamse gaststad voor dit project. Concreet houdt dit in dat om 15 uur de Duitse deelnemersgroep wordt verwelkomd. De 170 kruisen, plus de 17 kruisen van de gaststad, worden om 16 uur op de begraafplaats Dendermonde opgesteld. Om 18 uur volgt een bezinningsmoment en een half uur later start een stille optocht met de kruisen naar de Grote Markt. Op de Grote Markt vindt om 19.30 uur toespraken plaats. Wie wil deelnemen aan de optocht wordt om 18 uur aan het kerkhof van Dendermonde, tegenover de sporthal in Appels, verwacht.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord