Search

Raf Coppens met jubileumshow in Belgica (interview)

raf coppens

Dendermonde – Raf Coppens stapte 25 jaar geleden op het podium en entertaint sindsdien mensen met zijn droge humor, sketches en liedjes. Sinds september vorig jaar trekt hij door Vlaanderen met een jubileumshow met zijn allerbeste materiaal. Op vrijdag 22 mei is hij te gast in cultuurcentrum Belgica.

Raf Coppens is één van de pioniers die stand up comedy in Vlaanderen mee op de kaart hebben gezet. “Ik heb helaas niet kunnen mee profiteren van de hype die ervoor zorgde dat comedy door het grote publiek werd ontdekt. Ik vond mijn plaats niet in het comedylandschap. Ik viel tussen de stoelen. Sommigen vonden mijn humor grof, anderen vonden het te moeilijk. Het voordeel van die hype toen is alleszins dat er nu meer aandacht is voor comedy en dat is een goede zaak.”

Comedy is volgens Raf Coppens trouwens geen glammer en glitter. “Het is hard werken en dikwijls met je gezicht tegen de muur lopen, maar ik heb absoluut nog de drive om verder te gaan”, aldus Coppens.

Heeft hij na 25 jaar tips voor jong comedytalent? “Ik vind het moeilijk om zomaar tips te geven omdat wat voor de ene werkt niet noodzakelijk voor iemand anders ook marcheert. Iedereen moet zo’n beetje z’n eigen weg volgen”, legt Raf Coppens uit.

Alleszins is een portie eigenzinnigheid volgens Raf Coppens een goede eigenschap voor een stand up comedian. “Als beginnende stand up comedian moet je denken: ik weet het beter. Ook al ga je af als een gieter. Het is verder volledig onvoorspelbaar wie zal doorbreken en wie niet. Sommige comedians zijn diesels die langzaam de top bereiken, anderen doen daar slechts een paar maanden over. Het helpt wel als je jezelf kan verkopen.”

Raf Coppens speelt het liefst in kleinere zalen. “Je moet de sfeer kunnen voelen”, vertelt hij. “In een grote zaal wordt het al snel heel technisch en is weinig interactie met het publiek mogelijk. Ik stond bijvoorbeeld al enkele keren op het podium in het Sportpaleis en dat voelde niet echt goed.”

Hoe kijkt hij terug op 25 jaar comedy? “De rock ‘n’ roll in comedy valt eerlijk gezegd wat tegen, maar gelukkig valt er schandalig veel geld te verdienen met humor”, grapt hij.

(Bron: Editie Magazine, februari 2014)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie