Zoeken

Historische roman over pikant verhaal uit Dendermonde

Jan Pauwels uit Dendermonde

Jan Pauwels uit Dendermonde

Dendermonde – Dendermondenaar Jan Pauwels brengt op 8 februari zijn debuutroman ‘Gekroonde hoofden’ uit. Deze historische roman speelt zich af in het zeventiende eeuwse Dendermonde. De strijd tussen de bisschop van Gent en de abdis van het dubbelklooster van Maria Troon in Dendermonde zorgt daarbij voor een spannend boek. Het verhaal is gebaseerd is op waargebeurde feiten overgoten met een laag fictie.

Dossier met internationale weerklank

“Ik ben een verzamelaar van oude documenten die betrekking hebben op onze stad en op die manier ontdekte ik in Brussel en waardevol document waarin een schandaal in het klooster Maria Troon in Dendermonde werd beschreven”, vertelt Jan Pauwels.

“Het klooster gaf onderdak aan zowel paters als zusters en dat gaf aanleiding tot smeuïge feiten met internationale weerklank. Het zorgde voor spanningen tussen twee strekkingen binnen de kerk op dat moment. Het werd een symbooldossier dat zelfs verschillende keren op het bureau van de paus belandde”, weet Jan Pauwels.

De titel ‘Gekroonde hoofden’ verwijst naar de klederdracht van de toenmalige kloosterzusters. Zij hadden een linnen ‘kroon’ op het hoofd die op vijf plaatsen verwees naar de bloedingen van Christus aan het kruis.

Tweede boek zit in de pijplijn

Jan Pauwels werkt intussen aan een tweede historische roman waarin hij opnieuw de bisschop van Gent opvoert die een ander schandaal in zijn kerkgemeenschap onderzoekt. “Het boek zal ten vroegste binnen twee jaar in de winkel liggen. Ik schrijf namelijk voor mijn plezier”, glimlacht Jan Pauwels die in het dagelijkse leven onder meer woordvoerder is van Vlaams minister Joke Schauvliege.

Piet Buyse en Rik Torfs stellen boek voor

‘Gekroonde Hoofden’ wordt uitgegeven door WPG/Davidsfonds en op 8 februari voorgesteld in het stadhuis van Dendermonde. Burgemeester Piet Buyse, die zelf historicus is, en kerkjurist Rik Torfs zullen het boek inleiden. Iedereen is van harte welkom, maar op praktische redenen wordt gevraagd
je komst te melden via het e-mailadres pauwels.cleemput@skynet.be.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van