Search

N-VA Lebbeke voorstander van buurtinformatienetwerken

karel uyttersprot

Karel Uyttersprot (N-VA) pleitte op de Lebbeekse gemeenteraad in januari voor de oprichting van een buurtinformatienetwerk om onder meer de inbraken in de lokale van jeugd- en sportverenigingen te bestrijden. In 2013 werd eenzelfde vraag alvast door de meerderheid niet positief beantwoord.

“De schade is telkens groot: naast de ontvreemde goederen is er ook de schade aan de gebouwen en zelfs balorige zaken, zoals het achterlaten van uitwerpselen in de koelkasten. De jeugd- en sportverenigingen zijn organisaties die draaien op heel wat (jonge) vrijwilligers”, aldus Uyttersprot. “Deze inbraken zijn dan ook schokkend. Dit leidt ook tot onzekerheid en een onveilig gevoel bij hen en de kinderen die zij begeleiden.”

Buurtveiligheid verhogen

N-VA stelde vorige maand op gemeenteraad “voor om werk te maken van het promoten en stimuleren van buurtinformatienetwerken (BIN) in Lebbeke”.

Karel Uyttersprot: “Op dit moment heeft onze gemeente nog geen BIN’s. Dit is een vrijwillige samenwerking tussen burgers, lokale ondernemingen en de politie om de buurtveiligheid te verhogen.”

“Buurtinformatienetwerken bieden een kans om de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen buurtbewoners, lokale handelaars en politie te optimaliseren en zo preventief op te treden tegen inbraken, criminaliteit, verdachte handelingen enzovoort.”

Meer sociale controle en veiligheid

In Lebbeke bestaan op dit ogenblik geen Buurtinformatienetwerken. “N-VA Lebbeke is voorstander om dit te promoten en te stimuleren. Het onveiligheidsgevoel is de laatste jaren niet alleen bij de burgers toegenomen, maar ook bij de plaatselijke handelaars.”

“In andere gemeenten heeft dit systeem, dat inwoners verwittigt van feiten, al bewezen dat het aantal woninginbraken te kunnen terugdringen. Meer dan voldoende reden om dit bekend te maken bij onze inwoners en lokale handelaars. Het zal bijdragen tot meer sociale controle en meer veiligheid”.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van