Sp.a wil met crowdfunding Oudegemse Pastorij beschermen

Tom Bogman, voorzitter van sp.a Dendermonde, doet een opvallende oproep om de Oudegemse Pastorij te redden van verdere verkrotting.

“Laat het beheer van de Oudegemse Pastorij over aan een coöperatieve en red het gebouw zo van verder verval. Laat verenigingen en burgers investeren in ruil voor het gebruik”, klinkt het.

”In slechte staat”

“Sinds het pensioen van de vorige pastoor, staat het historische én beschermde gebouw aan het dorpsplein leeg. De tijd en het weer krijgen het gebouw elk jaar meer in haar greep en het gebouw is dan ook in zeer slechte staat”, aldus Bogman.

“Sp.a wil dat de stad dringend ingrijpt om het gebouw te beschermen van verdere verkrotting. De stad moet onmiddellijk geld vrij maken voor de meest noodzakelijke werken. Insijpelend regenwater is een stille moordenaar van gebouwen. Dakgoten en regenpijpen, gebarsten ramen en kapotte dakpannen moeten dringend aangepakt en hersteld worden.”

Oudegemenaar Tom Bogman licht toe: “De ergste schade moet nu eerst hersteld en gestopt worden. Daarna moet het stadsbestuur een coöperatieve formule uitwerken waarbij inwoners en verenigingen het beheer krijgen over het gebouw. In ruil voor onderhoud en investeringen, kunnen zij beschikken over de ruime woning en prachtige tuin.

Crowdfunding

“Verhuur van lokalen of opbrengsten van activiteiten in de tuin moeten verplicht opnieuw geïnvesteerd worden in het gebouw. Personen die bereid zijn om te investeren via een zogenaamde ‘crowdfunding’-formule krijgen in ruil een aandeel en medezeggenschap over het gebouw en haar toekomst”, stelt Tom Bogman voor.

“De stad kan zo eigenaar van het gebouw blijven en het verenigingsleven krijgt er een toplocatie. Het gebouw is de enige locatie in het centrum van Oudegem met groen dat publiek toegankelijk kan gemaakt worden. We redden het historisch beschermde gebouw van verder verval en geven het zelfs een mooie toekomst.”

“Ons idee van een coöperatieve valt ook in een ruimer plan om de burgers meer bij het beleid te betrekken. Participatie is dan ook één van de speerpunten waarmee we met het kartel sp.a-Groen in oktober naar de kiezer trekken”.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement