Zoek

Ros Beiaard geportretteerd in nieuwe ets

Naar aanleiding van de nakende ommegang maakte de Dendermondse kunstenaar Hans De Munter (1959) een gloednieuwe ets van het Ros Beiaard. Zijn uitgangspunt was om de prachtige kop van ‘ons Peird’ volop in beeld te brengen. En daar is hij met verve in geslaagd. Die indringende blik, de karakteristieke bles en de weelderige hoofdtooi, alles is in krachtige lijnen vorm gegeven.

“Het maken van een ets – of correcter, een diepdruk – is een redelijk complex, ambachtelijk procedé. Met diverse technieken worden lijnen en vlakken in een metalen plaat zoals koper of zink gegraveerd en geëtst”, zegt Hans De Munter. “Deze zullen de inkt vasthouden waarmee de uitgewerkte afbeelding met een speciale rollenpers op een vel papier gedrukt wordt. Het drukken is trouwens evenzeer een intensief artisanaal proces.”

Hans De Munter is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Aan de Kunstacademie van zijn thuisstad Dendermonde ontpopte hij zich tot een sterk tekenaar en waarnemer, wat zijn etsen en tekeningen steeds kenmerkt. Sinds enkele jaren legt hij zich ook toe op de schilderkunst.

‘Het Ros Beiaard geportretteerd’ is een fors werk van 25 op 60 centimeter en komt in een beperkte oplage van individueel genummerde en gesigneerde exemplaren. Er zijn ook bijzondere drukken waar bladgoud in verwerkt is. Meer informatie: Lijstenhuis Schilderke, Bogaerdstraat 12 in Dendermonde.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van