Gloednieuwemama.be wil aanstaande en jonge mama’s beter informeren

0

gloednieuwe mama

Grembergen – Annelies Belderbos uit Grembergen lanceerde begin juli het online platform gloednieuwemama.be. Ze wil ouders in spé “breder informeren en hen zo de kans geven zich beter te kunnen voorbereiden op de geboorte, de kraamperiode en het ouderschap in het algemeen”.

Annelies werd zelf anderhalf jaar geleden mama en dat zette heel haar wereld op z’n kop. “Ik kwam terecht in een beleving vol tegenstrijdigheden en had het gevoel met een hele hoop vragen achter te blijven”, vertelt ze. “Je wordt voor de bevalling op medisch vlak bijzonder goed opgevolgd. Maar andere vlakken – zoals de emotionele ondersteuning – sta je er alleen voor als je zelf geen actieve zoektocht houdt.”


“In een maatschappij waar alles zo snel verandert hebben de meeste jonge ouders niet de tijd om hier bij stil te staan. En wat gebeurt er als je je opties niet kent? Inderdaad, dan heb je er ook geen.”

“Nieuwe mama’s zijn kwetsbaar”

Annelies: “Nog zo een voorbeeld: van zodra je bevallen bent gaat alle aandacht meestal naar de baby en verdwijnt van de één op het andere moment de belangstelling voor de voorheen zo gekoesterde mama helemaal naar de achtergrond. Nieuwe moeders zijn heel kwetsbaar en een goede voorbereiding maakt voor hen een wereld van verschil!”

H”et maakt hen niet alleen weerbaarder, het laat hen ook toe hun noden duidelijk met hun partner te communiceren en meer in zichzelf te geloven. Met de juiste begeleiding kunnen partners zich makkelijker voortbewegen als een team en kunnen ze elkaar helpen comfort te vinden in het discomfort van de nieuwe gezinssituatie.”

“Het is niet dat er geen informatie en begeleiding voor handen is”, zegt Annelies. Alleen stelde ze vast dat de weg ernaartoe nog maar weinig toegankelijk is. Daar probeert ze verandering in te brengen door deskundigen uit de regio, interessante informatie en allerhande initiatieven een gezamenlijk online platform te geven.

Inspiratiedag Mamavibes.be

Naast het online platform organiseert Annelies Belderbos ook vier keer per jaar een inspiratiedag voor aanstaande moeders in de regio Dendermonde. “Wat uniek is aan dit concept is dat op één dag verschillende deskundigen uit de regio worden samengebracht. Zij werken vanuit hun beroep op de één of de andere manier met aanstaande moeders en kersverse ouders en zullen in een ontspannen sfeer de mama’s in spé doorheen een pak informatie loodsen en hun vragen beantwoorden”, vertelt Annelies.

De eerste inspiratiedag vindt plaats op vrijdag 17 september van 9 tot 17 uur in Grembergen. Op het programma staan interactieve lezingen door een gezinspsycholoog, vroedvrouw, voedingstherapeut, lactatiekundige, kraamcoordinator, draagconsulent, yogadocent enzovoort.

“Mijn doel is om nieuwe moeders beter te beschermen in hun kwetsbaarheid, te investeren in de toekomst van onze kinderen en zo te bouwen een mooiere wereld”, klinkt Annelies Belderbos zelfzeker.