Zoeken

Olieverf en videokunst

Dendermonde – In het centrum van de stad lopen twee totaal verschillende tentoonstellingen. Op honderd meter van de audio- en videoinstallaties in Huis Van Winckel stelt Georges Teugels zijn olieverfschilderijen tentoon.

In de Ros Beiaardzaal van het stadhuis loopt de Retrospectieve Georges Teugels. De bezoeker krijgt een overzicht van het oeuvre van de schilder die geboren is in Sint-Gillis maar uitgeweken naar Lebbeke. De zeer gedetailleerde en realistische werken getuigen van een enorm vakmanschap en meesterlijke beheersing van de techniek. Kenners spreken van een realistische visie met een romantische uitstraling, en daar kunnen we het mee eens zijn. De thema’s zijn nostalgisch: het boerenleven waar geen machines in voorkomen, koperen vazen zoals enkel grootouders die in huis hebben en boeketten die geen enkele bloemist meer verkoopt. Ook de volksfiguren met namen als De Witten van Zoon’s, Fil den Bruinen en Slinke Miel (die ook Miel den haas wordt genoemd) kennen we enkel nog uit vergeelde boeken. Net als de portretten van paarden zijn de karakterkoppen van deze figuren zeer gedetailleerd geschilderd. De gezichten hebben een ziel, alsof ze elk moment tot leven kunnen komen.

Op een steenworp van de zeer klassieke kunst van Teugels, loopt nog tot 18 februari Exit, een tentoonstelling in het Huis Van Winckel. Geen olieverf hier, maar installaties met video, klank en schrijfsels uit het rusthuis. Bram Bosteels en Boris Snauwaert bezochten gedurende enkele maanden verschillende rusthuizen en kwamen met een hoop impressies terug. Blikvangers zijn de verschillende dialogen die de twee op papier zetten. Een reep papier is als een fietsketting rond twee assen gelegd. Door aan de wielen te draaien verschijnt het gesprek tussen de rusthuisbewoners. Wie te lang draait, krijgt dezelfde dialoog opnieuw – een gekend fenomeen voor wie al eens met ouderen in contact komt.

Twee totaal verschillende exposities op enkele passen van elkaar. Wie het ene gaat bezoeken, kan net zo goed ook het andere aandoen. Aanraders.

Retrospectieve Georges Teugels – vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur tot 04/03/2007 in de Ros Beiaardzaal van het stadhuis – Gratis.

EXIT (Bram Bosteels en Boris Snauwaert) – zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur tot 18/02/2007 in het Huis Van Winckel – Gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie