Zoek

Dendermonde in de ban van de reuzen

katuit2007-1

Dendermonde – Er was vanavond opvallend veel volk op de been voor het jaarlijkse Katuit. De nieuwigheid waarbij de drie gildenreuzen op het eind van de historische stoet samen door de centrumstraten dansten begeleid door de Ros Beiaardharmonie is zeker geen slechte aanpak. Wat vind jij? Hoe beleefde jij Katuit? Laat het even weten in de commentaren.

Zaterdagochtend publiceren we op onze stadsblog trouwens nog een hééél pak foto’s.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

7 Responses

 1. De stoet was ongetwijfeld goed voor de mensen die plaatsen hadden op de grote markt. Op de overige plaatsen mistte de stoet elke vorm van dynamiek. Lange stilstanden, grote gaten en een stoet die anderhalf uur uitliep. Nog werk aan de winkel voor 2010.

  Het vuurwerk was dan weer fantastisch.

 2. Gert heeft gelijk. Ik heb de stoet 2 maal gezien. Eén maal in de kerkstraat en daar speelde GEEN ENKELE fanfare muziek, niks samenhang en ongemotiveerde figuranten !
  Op de Grote Markt daartegenover één al al show. Nu vraag ik mij af: hoe geraak je op die tribune? Hoe lang moet uwen arm zijn om erop te mogen en dus iets te hebben aan katuit.

 3. mooie stoet, schitterende apotheose op de grote markt en prachtig vuurwerk.
  Toch ook enkele puntjes van kritiek, welliswaar opbouwend :
  – heb de stoet eerste maal gezien bij het begin, ik stond met mijn kindjes in de straat van het Sint-Vincentius. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat na amper 100 meter er al geen samenhang meer is tussen de verschillende ‘groepen’. Is trouwens niet het eerste jaar dat dit gebeurt.
  – aanvang vuurwerk gepland om 22.30u, werkelijke aanvang 23.40u , ik moet zeggen qua timing kan dat wel tellen
  – wil je onze lieve knaptanden terug de vrijheid geven die ze vroeger hadden en geef de personen die eronder zitten geen boterham met valium. Man man man wat een tamme bende! Heb er zelf ook een aantal jaren onder gelopen, en in alle bescheidenheid durf ik zeggen dat het er toen helemaal anders aan toe ging.

 4. Lange gaten, en ook lang stilstaan heb ik ook tot tweemaal toe moeten merken (heb op twee locaties gestaan). Heb nu niet gelet of er muziek was ed., was te druk bezig met foto’s nemen. Ben nadien trouwens nog een derde keer gaan kijken op de markt.

  En moet je een lange arm hebben voor op de markt te geraken? Nee. Is al het derde jaar dat ik de reuzen en het vuurwerk zie vanop de grote markt. Moet wel toegeven, is het eerste jaar dat ik er in slaag om katuit volledig van op de markt te bekijken, en nee ik had geen tribune kaarten ed. Kon er wel via via zijn aangeraakt (daar is die lange arm :p), maar wist dat pas de dag nadien dat ik aan tickets kon geraken. Zorgen dat je er op tijd bent kan al helpen, nog voor de politie de markt afsluit bv.

  Kwa knaptanden vond ik het niet tegenvallend, vond het zelfs grappig toen we een pint bier de luchtinstaken en riepen een knaptand begon te springen en klepperen (hij kon aan ons en de pint niet aan). Voor de rest beslopen ze ook langs achter het publiek om de mense te doen verschieten, vond het niet anders dan de afgelopen jaren. Laat ons hopen dat het volgend jaar wat beter is in de straten zelf.

 5. Die samenhang die raakt onmiddellijk zoek om reden dat de groepen en de muziekkorpsen en de organisatie, zich weinig of niets aantrekken van de reuzen die wel de hoofdbrok zijn in die stoet.
  Met die reuzen kan men niet snel vorderen, Indiaan 69 kg, Mars 85 kg en Goliath 79 kg, terwijl iedereen langs de omloop verlangt dat er gedanst wordt met die reuzen. En dansen doen ze! Moet je maar eens proberen. Ik kan het weten, was zelf drager van die reuzen, tot wanneer ik om beroepsreden niet meer kon aantreden.
  Ook wordt de stoet opgejaagd omdat men op een bepaald uur de Grote Markt moet bereiken. Zo ook de Ros Beiaard ommegang. De planning van dat vuurwerk wordt gerokken, ge weet wel om volk in de Stad te houden. Dit is al een klein tipje van de sluier….

  En die knaptanden, dat zijn in werkelijkheid de politieagenten van de stoet, zo was het vroeger. Die konden zo het publiek achteruit laten deinzen. Maar dat is wel wat veranderd.

Geef een reactie