Search

Carnavalvereniging niet welkom in cultuurraad?

Dendermonde – De carnavalorganisatie Centrum België is ontevreden omdat het zich wil aansluiten bij de stedelijke cultuurraad, maar de adviesraad daar geen oren naar heeft. De vereniging heeft zijn zetel in Oudegem. Genoeg reden om de carnavalvereniging geen lid te maken want het carnaval in Oudegem bestaat niet meer.

“Door tussenkomst van schepen van cultuur Meremans werd verduidelijkt dat het niet om carnaval in Oudegem ging. Onze vereniging stuurde een brief aan het dagelijks bestuur van de raad met nog meer argumentatie. Hierop kwam dan opnieuw een ontstellend antwoord, namelijk dat de regio die door de vereniging werd bezocht ‘te groot was’… De doelstelling van de vereniging is het carnaval bevorderen en het uitdragen van de carnaval gedachte, alsook het in stand houden van de folklore rond carnaval”, aldus Jempi Verhofstadt, Albert De Bock en Gontran De Groodt namens Centrum België in een persmededeling.

Het drietal wijst op het probleem dat ook het Dendermondse Karnavalcomité enkele jaren geleden had om aanvaard te worden als lid van de adviesraad. Ex-keizer Jempi Verhofstadt liet zich toen uitgebreid informeren in Aalst waar carnavalverenigingen zich wel kunnen aansluiten bij de cultuurraad. “Moeten wij nu opnieuw Aalst inschakelen om in Dendermonde toegelaten te worden tot de culturele raad?”, vraagt Centrum België zich af. “Men zou stilaan moeten gaan denken dat het woord ‘carnaval’ er te veel aan is, niettegenstaande het toch wel folklore en zelfs een vorm van cultuur betreft.”

De vereniging vroeg een onderhoud van het dagelijks bestuur van de cultuurraad maar kreeg daarop voorlopig geen antwoord.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

6 reacties

 1. Niet alleen carnavalverenigingen worden blijkbaar geweerd.
  Ook onze vereniging ‘Anders Leven’ die culturele activiteiten organiseert met aandacht aan respect, milieu,… zoals een ‘biobabbel’ en een avond rond Keltische munten, en die openstaat voor iedereen, werd geweigerd.

  We zouden zogezegd een politieke strekking vertegenwoordigen…. Doen de ‘VLD vrouwen’ en ‘VLD gepensioneerden’, en andere …fondsen dat dan niet? En die zijn zonder probleem lid van de cultuurraad. In onze statuten echter wordt met geen woord gerept over politiek.

  Cultuurraad meet duidelijk met 2 maten en 2 gewichten

 2. Had geen enkel probleem om te worden opgenomen in de cultuurraad, noch kennissen van mij met hun vereniging.

  Wat betreft de carnavalorganisatie kan ik het wel begrijpen, het is geen Dendermondse organisatie maar één voor België. Uiteindelijk moet je een aantal leden in het bestuur hebben uit Dendermonde en stel me dan de vraag of ze dat zelfs halen.

 3. geachte Aspharanx
  momenteel hebben wij in ons ledenbestand 500 leden overgans België, Nedeland,; Duitsland,en 120 leden uit groot Dendermonde.
  en u beweerd dat wij geen Dendermondse organisatie zijn onze zetel is gevestigt te oudegem dit is ook geen Dendermonde zeker ik denk dat het tijd word dat men eens aan schooling doet wat feitelijk cultuur en folklore is anders moet ge maar een een paar maanden met ons op stap gaan dan leert ge mischien wat cultuur en folklore betekent en wat wij voor Dendermonde uitdragen ver buiten de grenzen waar jullie mischien nog niet eens geweest zijt
  met vriendelijke groeten

 4. Het is inderdaad zo dat de vereniging een bestuur heeft dat bestaat uit mensen van Dendermonde, nl. de voorzitter, de secretaris, de adjunct-secretaris en de schatbewaarder. deze zijn allen reeds vele jaren gevestigd in de stad. Dat zal dan wel aan de door u gestelde voorwaarden voldoen denk ik meneer Aspharanx…

 5. Ja, wat is cultuur? Het is soms onduidelijk.
  Wat ik onder cultuur versta is eigenlijk zowat alles. Muziek, schilderkunst, toneel, literatuur en ga zo maar verder. Men spreekt trouwens ook over de “eetcultuur” voetbalcultuur”.
  Nu is de vraag of carnaval den wel cultuur is.
  Als we beseffen dat cultuur eits moet zijn dat onder de gewone mensen moet leven kan ik enkel maar het volgende vasstellen: Carnaval IS cultuur!
  Ik zelf kom ben afkomstig uit het Antwerpse en ik kan je verzekeren dat carnaval in deze regio serieus gevierd én beleefd wordt.
  De andere feiten zijn in vorige reacties blijkbaar al aan bod gekomen. Ik begrijp dus helemaal het standpunt niet.
  En neen, ik zit niet in een carnavalvereniging, wel sta ik elk jaar langs de weg om te genieten van de culturele en kunstige stoet die elk jaar mijn deur passeert.
  Beste carnavalmensen. Laat jullie hierdoor zeker niet ontmoedigen en zet jullie culturele, folkloristische activiteiten verder zoals alle voorgaande jaren.
  Mijn morele steun heb je alvast.

Geef een reactie