Zoek

Duizend borsten en prostaten!

Dendermonde – De Dendermondse vrouwen blijven aanmoedigen om zich te laten screenen op borstkanker, dat is wat Dina Verhavert, die voor SP.A in de gemeenteraad zetelt, aan het stadsbestuur vraagt. Verhavert stelde de vraag tijdens de gemeenteraad van 12 december.

In Vlaanderen laat maar 48% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar oud naar hun borsten kijken. Veel te weinig, vindt ook Verhavert. Uit de cijfers van schepen van sociale zaken Theo Janssens (eveneens SP.A) blijkt bovendien dat Dendermonde nòg lager scoort. Veel te weinig Dendermondse vrouwen binnen deze leeftijdscategorie gaan op controle.

Niet alleen vrouwen tussen 50 en 69 lopen risico. Dina Verhavert doet een oproep aan de stad “om ook de dames jonger dan 50 en ouder dan 69 te sensibiliseren, want de meest agressieve borsttumoren komen meestal voor bij vrouwen onder de 50 jaar.”

In zijn antwoord wees Janssens er op dat de stad elk jaar met één gezondheidsthema naar buiten komt. Volgend jaar is dat thema borstkanker. Op 19 februari 2008 organiseert de stad, samen met verschillende vrouwenverenigingen, een informatiemoment over de ziekte.

Mannen

Schepen Janssens bracht ook de infodag over prostaat nog even onder de aandacht. Mannen zijn nog moeilijker te sensibiliseren dan vrouwen, wist hij.

De prostaat is maar weinig bekend, laat staan dat mannen weten of ze zich moeten laten onderzoeken, en wanneer dat dan wel aangeraden is.

Volgende dinsdag, 18 december, zullen huisarts dr. Bartel Goemare en urologen dr. Kris Maes en dr. Marcel Van Den Branden de nodige uitleg geven. Alle geïnteresseerden zijn welkom in het stadhuis tussen 14.30 en 16.30 u of ’s avonds tussen 19.30 en 21.30 u. De toegang is gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie