Ga eenvoudig door het leven

Lyza Michiels won eind vorig jaar, vijf jaar na de eerste, haar tweede award ‘Hairdresser of the Year’. Lyza is afkomstig uit Dendermonde en werkt in de zaak van haar vader ‘Intercoiffure Lafayette’ op de Grote Markt.

Lyza, hoe gaat het met je?
Lyza Michiels: “Goed. Ik ben blij dat de drukke periode van de feestdagen voorbij is. Ik geniet nog na van de titel. Bij de uitreiking was het een echte overrompeling en dan besef je het amper.”

Wat doe je nu allemaal in het dagelijkse leven?
Lyza: “Ik probeer regelmaat in mijn leven te stoppen. Naast het kappen en mijn artistieke activiteiten doe ik aan yoga, zo kom ik tot rust. Als je actief bent in de wereld van glamour en glitter is het nodig om af en toe eens tot rust te kunnen komen.“

Wat herinner je je uit je kindertijd? Was je toen al met kappen bezig?
Lyza: “Ik ben geboren midden in de zaak. Ik had een fijne kindertijd. Wonen op de Grote Markt is iets speciaal. Zeker in de tijd dat de kermis hier nog stond. Verder herinner ik me nog dat mijn ouders me veel tijd gegeven hebben om zelf alles te kunnen ontdekken. Het spreekt voor zich dat ik héél mijn leven met scharen en haren bezig was. We hebben niets anders gekend. Op school heb ik altijd gezegd dat ik in deze branche wou verder gaan.”

Wat ben je dan uiteindelijk gaan studeren?
Lyza: “Ik volgde tot mijn 18de humaniora. Mijn ouders vonden dat ik een degelijke basis moest hebben dan daarom ging ik niet onmiddellijk in de richting van haartooi studeren. Na mijn secundaire studies ben ik enkele internationale academies gaan volgen. Van mijn vader heb ik toen ook veel geleerd. Toch had ik soms het gevoel dat ik iets anders wou doen. Ik was toen blij dat ik mijn horizonten buiten Dendermonde ben gaan verruimen.”

Welk gevoel heb je bij het winnen van de award?
Lyza: “Ik ben er echt blij mee. Je krijgt er veel erkenning door. Toch is er ook een mindere kant aan. De mensen hebben nu zodanig veel verwachtingen van mij, maar je kan nooit aan ieders verwachtingen voldoen. Mensen komen soms van heel ver naar hier en ze denken dat ik hen volledig ga kunnen veranderen. Niets is minder waar. Velen denken nu dat ik de beste kapster ben, maar dat klopt niet. Er lopen zeker nog betere rond. De wedstrijd is uiteindelijk een fotowedstrijd. Je wint de titel puur op basis van foto’s die beoordeeld worden door allerlei juryleden. Dit keer was mijn werk, ook het werk van een héél team. Ik was enkel een onderdeeltje van dat team.”

Wat is het verschil me je overwinning in 2002?
Lyza: “Voor de titel zelf is er weinig verschil. Ik probeer er nu gewoon anders mee om te gaan. Toen deed ik bijna alles wat ze me vroegen. Natuurlijk doet het deugd om een bepaalde waardering te krijgen, maar ik had het gevoel dat ik me telkens moest bewijzen.”

Welke bekende personen gingen al bij jou onder de schaar?
Lyza: “De bekendste is ongetwijfeld Kim Cattrall van ‘Sex and the City’. Met haar mocht ik ook al eens twee dagen op stap. Voor de rest kwamen vooral bekende Belgen hier al over de vloer zoals Geike van Hooverphonic, Kürt Rogiers, Stash en enkele voetballers.”

Wat zijn je toekomstplannen? Wat zou je echt nog graag doen in je leven?
Lyza: “De toekomst is nú voor mij. Ik wil niet teveel doelen stellen, omdat ik schrik heb dat ik ze niet ga kunnen waarmaken. Ik geniet van wat er op me afkomt en ik probeer een evenwicht te zoeken tussen mijn professionele leven en mijn privéleven. Ik droom er wel van ooit met een eigen zaak te kunnen beginnen. Dit kan door de zaak van mijn vader over te nemen of eerder een eigen zaak te starten. Dan doe ik dit wel niet in Dendermonde, maar eerder naar het Gentse toe.”

Welke boodschap wil je tenslotte aan onze lezers meegeven?
Lyza: Mensen, leer leven in het nu! Zoek een evenwicht in je leven en geniet er van. Blijf klein en ga eenvoudig door het leven!” (wr)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord