Zoek

AZ Sint-Blasius opent vernieuwd nierdialysecentrum

Dendermonde – Vandaag vindt de ‘Wereldnierdag’ plaats. Met dit initiatief wil men het publiek duidelijk maken dat chronisch nierlijden een vaak voorkomende maar behandelbare ziekte is.

“Het grote accent van deze Wereldnierdag moet liggen op preventie en op het vroegtijdig opsporen van nierproblemen door de huisarts, met tijdig doorverwijzen naar de nierspecialist. Een gezamenlijke aanpak kan de nierfunctie langer bewaren en verwikkelingen tijdig aanpakken”, zegt dr. An Vonck, diensthoofd in het AZ Sint-Blasius.

Nierlijden blijft vaak onopgemerkt: ongeveer 10% van de volwassen bevolking heeft, zonder enig symptoom te ervaren, een nierprobleem. Risicogroepen voor nierlijden zijn vooral mensen met hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Het aantal dialysepatiënten stijgt in België jaarlijks met zo’n 6 %, vooral door hoge bloeddruk, suikerziekte en aanwezigheid van hart- en vaatziekten. Door de vergrijzing van de bevolking komt dit nog meer tot uiting. Vroegtijdige opsporing is dus uiterst belangrijk.

Ook de dienst nefrologie-dialyse van het AZ Sint-Blasius kende de voorbije jaren een duidelijke groei, zodat uitbreiding en vernieuwing van de dienst zich opdrongen. Het aantal dialyseplaatsen in Dendermonde werd vorig jaar uitgebreid van 20 naar 26. De low-care afdeling te Zele, goed voor 9 plaatsen, zal binnenkort ook aangepast worden. De dienst wordt gevormd door 3 nierspecialisten, samen met een team van 36 medewerkers.

Op Wereldnierdag zal een infostand voor het publiek opgesteld staan in de inkomhal van het ziekenhuis. Het vernieuwde dialysecentrum wordt feestelijk geopend op 19 maart.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie