Luister naar muziek met liefde

Marc Van Boven beklimt twee maal per week de vele trappen van de Dendermondse Belforttoren. Zondag en maandag van 11u. tot 12u. geeft hij het beste van zichzelf en kunnen we zijn kunsten auditief bewonderen, wanneer zijn beiaardconcert door de stad klinkt. Wij vroegen ons af hoe het met onze stadsbeiaardier gaat.

Marc, hoe gaat het met je?
Marc Van Boven: “Goed, ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en dat vind ik fantastisch. Ik ben ook blij dat er de laatste jaren echt wordt geluisterd naar mijn beiaardconcerten. Ik krijg de laatste tijd héél veel deugddoende reacties van de mensen.”

We kennen jou als stadsbeiaardier, maar met wat ben je daarnaast zoal bezig?
Marc: “Ik geef les in het VTI van Dendermonde en ben als pianist verbonden aan de afdeling Dans van de Lebbeekse academie. Daarnaast reis ik ook veel en dat doe ik graag in functie van de beiaard. Ik bezoek dan buitenlandse collega’s en geef ook concerten in het buitenland.”

Wat is er zo boeiend aan de job als stadsbeiaardier?
Marc: “Het is helemaal niet zo anoniem als het wel lijkt. Ik krijg veel reacties van mensen en dat is aangenaam. Daarnaast is het ook boeiend om collega’s te leren kennen in binnen- en buitenland. We doen vaak uitwisselingsconcerten.”

Wat herinner je jou uit je kinder- en jeugdjaren?
Marc: “Net als iedere brave jongen ging ik naar de muziekschool en koos piano als instrument. In mijn jeugd was ik ook bezig met fotografie. Ik was ook bij de scouts en beoefende actief atletiek en tafeltennis. Ik ben zelfs ooit provinciaal kampioen tafeltennis geweest bij de jeugd.”

Waarom ben je in je leven dan uiteindelijk de muzikale weg ingeslagen?
Marc: “Op 17-jarige leeftijd werkte ik mee aan een jeugdoperette in Grembergen. Daar heeft me de echte muziekmicrobe gebeten. Ik studeerde op dat moment nog Latijn-Wiskunde aan het Heilige Maagdcollege, maar ik was vanaf dan vastbesloten om naar het conservatorium te gaan. Mijn ouders hebben me niets in de weggelegd. Ik ben hen daar nog steeds dankbaar voor. Hoewel mijn vader mij liever zag als architect of ingenieur.”

Hoe ben je dan uiteindelijk beiaardier geworden?
Marc: “Op een bepaald moment was ik op de Grote Markt toen een beiaardconcert mijn aandacht trok. Ik raakte er door geprikkeld en vond die prachtige klanken fantastisch . Ik wachtte de toenmalige beiaardier op en hij heeft me dan meegnomen naar boven. Zo is die interesse ontstaan. Ik ben dan uiteindelijk een opleiding gaan volgen aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. In mei 1999 werd ik dan door de Stad Dendermonde aangesteld als nieuwe stadsbeiaardier.”

Welke plaats heeft de beiaard in jouw leven ingenomen?
Marc: “Ondanks het feit dat ik maar twee uur per week in die Dendermondse toren bij mijn 49 vriendinnen – de klokken – zit, neemt het toch wel wat tijd in beslag. Ik ga vaak langs bij binnen- en buitenlandse collega’s en zij komen op hun beurt dan hier spelen. In samenwerking met de Dienst Stadspromotie worden er ook regelmatig project en concerten georganiseerd.”

Wat wordt er zoal gespeeld op een beiaard? Heb je een favoriet nummer?
Marc: “Op een beiaard kan je eigenlijk alles spelen. Er is natuurlijk speciale beiaardmuziek geschreven, maar eigenlijk kan je alles, mits de nodige bewerking, op de beiaard spelen. Ik speel dan ook héél verschillende dingen, maar ik sluit mijn optredens meestal af met ‘Ne Me Quitte Pas’ van Jacques Brel. Hiermee vraag ik het publiek, de luisteraars, me niet te verlaten en te blijven luisteren naar mij. Ook het Ros Beiaard moet ik uiteraard frequent spelen. Wanneer ik in Aalst ga spelen, sluit ik daar altijd mee af. Mijn Aalsterse collega speelt dan hier als laatste ‘Aalst, Stad Van Mijn Dromen’. Zo verstaan we elkaar als de beste collega’s.”

Wat zijn je toekomstplannen? Droom je ergens van?
Marc: “Mijn grootste droom, de renovatie van de beiaard, is al in vervulling gegaan en daar ben ik het stadsbestuur héél dankbaar voor. De realisatie van een beiaardopleiding aan de muziekacademie zou ik ook héél fijn vinden. Voor de toekomst loop ik nog met een paar leuke ideetjes voor het organiseren van concerten samen met de Dienst Stadspromotie. Ik hoop ook nog héél lang te kunnen doorgaan als stadsbeiaardier. Ik heb mezelf voorgenomen te blijven tot ik de trappen niet meer op kan. Daarnaast wil ik graag nog véél reizen, liefst gekoppeld met een bezoek aan een collega.”

Welke boodschap wil je tenslotte aan onze lezers meegeven?
Marc: “Luister naar muziek met liefde. Om het even welk genre, laat je ziel en die van de muziek naar boven komen. Geef je liefde aan muziek, niet alleen als luisteraar, maar ook als muzikant.” (wr)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

2 reacties

Geef een antwoord