Julien Fol, Vriendenkring Vrije Bloedgevers Sint-Gillis

julienfol_kl.jpg“Ik heb 147 keer bloed gegeven”, vertelt Julien Fol uit Sint-Gillis. Als voorzitter van de vriendenkring van de vrije bloedgevers zet hij zich met hart en ziel in, al geeft hij zelf geen bloed meer.

Bloedgeverspensioen
Het is niet dat Julien plots schrik kreeg van naalden, of dat zijn bloed op was. Alleen zijn leeftijd speelde een rol: wie ouder is dan 65 moet verplicht op bloedgeverspensioen. “Spijtig genoeg”, vindt Julien. Vraag Julien waarom je bloed moet geven, en hij is overduidelijk: “Om mensen te redden.” Een waarheid als een koe. Omdat hij het belang ervan ziet, laten de bloedgevers hem niet los. Julien is sinds 1980 voorzitter van de vriendenkring van vrije bloedgevers in Sint-Gillis.

Decoratiefeest
De nationale organisatie van vrije bloedgevers verzorgt de medische kant. Al de rest is in handen van de lokale kring. In Sint-Gillis organiseert die vier maal per jaar een bloedinzameling in de Zonnebloem. “Vroeger mocht alleman zomaar bloed geven”, herinnert Julie nog. “Nu zijn er strenge normen.” Wie donor wil worden, moet eerst een staal laten onderzoeken. Pas als alles in orde blijkt, krijg je een uitnodiging voor de volgende inzameling. Om de vier jaar krijgen alle donoren een dankfeest aangeboden. “Op het decoratiefeest krijgt je een diploma, bijvoorbeeld als je tien keer bloed hebt gegeven”, vertelt Julien. Naast het vierjaarlijkse feest, organiseert de vriendenkring drie activiteiten per jaar: een kinderfeest, een mosselfestijn en pas nog een steakfestijn. “De opbrengst gaat volledig naar de bloedgevers”, zegt Julien. En het bloed, dat gaat naar al wie het nodig heeft.

Ken je ook een vrijwilliger die eens in de aandacht mag komen? Mail naar vrijwilliger@editie.net.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord