Zoek

Bekende Dendermondenaren en hun favoriete speelgoed

Dendermonde – Wist je dat Norbert De Batselier in zijn kindertijd speelde met een klein paardje dat de kleuren had van KAVD Dendermonde? En dat Vanessa Chinitor een zwak had voor pluchen beertjes? Burgemeester Piet Buyse kon urenlang spelen met autootjes, autobanen en legoblokjes. Schepen Leen Dierick was een poppen- en knuffelvrouwtje en jeugdschepen Marius Meremans speelde graag met soldaatjes en rennertjes.

Op dinsdag 1 april opent in het Museum voor Volkskunde de tentoonstelling “Binnen spelen. Buiten spelen. Géén vervlogen droom”. Het project loopt in samenwerking met het Speelgoedmuseum Mechelen en toont onder meer het speelgoed van heel wat bekende Dendermondenaren.

Er werd voor deze tentoonstelling aan de inwoners van Dendermonde gevraagd om uniek speelgoed ter beschikking te stellen. “De respons op de oproep vanuit de bevolking was uitermate groot, wat resulteerde in heel wat giften en bruiklenen. Interessant hierbij is dat bij sommige schenkingen het speelgoed vervaardigd werd door lokale schrijnwerkers voor hun eigen kinderen”, zegt schepen Marius Meremans.

“Ook enkele bekende Dendermondenaars zoals de vorige en huidige burgemeester, de schepen van openbare werken en de schepen voor cultuur, maar ook zangeres Vanessa Chinitor gaven speelgoed in bruikleen met telkens een verklarend tekstje. Ongetwijfeld zullen heel wat mensen terugkeren naar hun kindertijd, en voor anderen is het ontdekken waar ouders, opa’s en oma’s mee speelden.”

Open spelnamiddag op zondag 13 april
Op Erfgoeddag, zondag 13 april, vindt van 14 tot 18 uur een open spelnamiddag plaats. Kinderen, ouders en grootouders zijn welkom om actief kennis te maken met tientallen stukken speelgoed die door het Speelgoedmuseum ter beschikking worden gesteld.

Praktische informatie
De tentoonstelling “Binnen spelen. Buiten spelen. Géén vervlogen droom!” vindt plaats van 1 april tot 1 juni in het Museum voor Volkskunde, Begijnhof 24-25 in Dendermonde. De expositie is open van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie