Zoek

ACW Baasrode wil rusthuis behouden

Baasrode – Het ACW van Baasrode organiseert morgen een protestactie voor het behoud van het rusthuis Sint-Vincentius in de deelgemeente. Ook de lokale CD&V-afdeling vraagt de OCMW-raad om hun engagement uit 2003 na te komen. Die houdt in dat er in Baasrode een nieuwbouw van het Sint-Vincentius rusthuis zou komen.


Zowel het rusthuis in Baasrode als dat in de Boonwijk hebben het moeilijk met de nieuwste reguleringen. In een ideale wereld komt er op beide plaatsen een nieuwbouw. In deze wereld, waar één rusthuis goedkoper is dan twee, geeft OCMW-voorzitter Theo Janssens (sp.a) de voorkeur aan één nieuwbouw. Die zou in de Boonwijk komen. In Baasrode komt dan een woon- en zorgcirkel.

“CD&V Baasrode vindt dat de Baasrodenaars de kans moeten krijgen in hun eigen omgeving te genieten van hun oude dag. De woon- en zorgcirkel is echter niet meer dan veredelde thuisverpleging.” De lokale afdeling steunt dan ook de protestactie van het ACW. “De Baasrodenaars hebben immer het recht om in de eigen omgeving te blijven wonen, met de gepaste zorg- en dienstverlening”, aldus een mededeling vandaag.

De protestactie gaat door op dinsdag 29 april om 18u aan het rusthuis in Baasrode. De stemming in de OCMW-raad is gepland voor 5 mei.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

6 Responses

 1. Hoeveel hervormingen gaan er ons nog te beurt vallen? Stop hiermee a.u.b. en probeer niet altijd te snoeien aan oude bomen die recht hebben op een vertrouwd plaatsje in de maatschappij. Zou het niet nuttiger zijn dat in de meeste rusthuizen, in het bijzonder de OCMW-rusthuizen, wat meer aandacht zou worden besteed aan het verschaffen van degelijk voedsel. De huurprijs van een kamertje is sinds 1 maart opnieuw opgetrokken, maar wat krijgt een bejaarde hiervoor in de plaats? Het enige wat die mensen nog hebben, is een beetje genieten van een lekkere portie. Als je dan ziet wat er tussen een boterham ligt (aan een kant gesmeerd, met een stukje vlees??? er tussen dat je werkelijk moet gaan zoeken). Mensonterend is dit ! Maar daar liggen de bazen niet wakker van. Dringend wat aan doen is de boodschap. En laat staan wat staat. Voor bejaarde mensen betekent dit een stukje thuis. Vergeet niet dat ze al zoveel moeten achterlaten, waarbij komt dat ze hun zuurverdiende centjes mogen uitgeven aan een hoop bakstenen. Tot welk nut???

 2. Als ik de reactie lees van Mevr. De Landsheer dan kan ik maar 1 ding concluderen: ze kent het dossier niet. Mevrouw, hebt u al gehoord van ROB en RVT bedden? Van het scheiden van zorg en wonen? Van de financiële toestand van het OCMW??? Ik denk het niet! De problematiek is veel ingewikkelder dan mevrouw hierboven inschat. Het huidige OCMW moet zich namelijk houden aan de beleidslijnen die uitgezet zijn vanuit de Vlaamse regering, met name het min. besluit van Inge Vervotte.Het is haar besluit dat de ROB patienten (patienten die niet zorgbehoevend zijn) UIT het rusthuis moeten.Dan stel ik mij de vraag: waar moeten oudere mensen wiens huis te groot geworden is, die niet alles meer alleen aankunnen naartoe als ze niet meer in het rusthuis mogen van Mevr. Vervotte???? Privé huren?? dan gaan de zuurverdiende centjes waarover u spreekt nog sneller op zijn dan in een bejaardenwoning. Om u een idee te geven, de dagprijs in een rusthuis is 45€, in een bejaardenwoning die compleet aangepast is: ong. 15€.En kan u zelf beslissen welke zorg u nog bijkoopt, en met 11€ koop je bijna alle zorg(kuisvrouw,eten,…) Maakt u de rekening,of ik???Iedereen denkt zomaar dat de voorzitter van het OCMW op een regenachtige maandag met het verkeerde been uit bed gestapt is, en gezegd heeft…. vandaag schaf ik het rusthuis in Baasrode af! Helemaal niet, de denkpiste om het rusthuis in Baasrode te vervangen door een woon -en zorgcirkel zijn beter gefundeerd dan hetgeen u hierboven aanhaalt. Het totale dossier hier uit doeken doen zou ons te ver brengen, echter was er op maandag 5 mei een hoorzitting van het OCMW waarop iedereen kon komen luisteren naar het hoe en waarom. Indien u aanwezig was dan had u snel begrepen waarom de huurprijs weer omhoog gegaan is. Tot slot voor alle duidelijkheid: Indien er geen bejaardewoningen komen in Baasrode dan sluit het rusthuis op 1 januari met 100% zekerheid,doordat de inspectie maar tot 1 januari 2010 een vergunning heeft verleent, en er teveel kosten aan zijn om het bestaande rusthuis in orde te brengen met de normen. Komt er wel een zorgcirkel (bejaardenwoningen), dan is de inspectie bereid om het rusthuis te laten bestaan tot er in de Boonwijk een nieuw gebouwd is, niet voor 2015 (2018). Met andere woorden, geen zorgcirkel in Baasrode is geen Rusthuis meer vanaf 1 januari 2010 tot……, wel een zorgcirkel is een zorgcirkel MET rusthuis tot minimum 2015, en een vraag aan de Vlaamse regering om in Baasrode een rusthuis te bouwen met 30 bedden.

  Aan u de keuze.

 3. GEEF HET NIEUWE PROJECT EEN KANS HET IS EEN DUIDELIJK SIGNAAL DAT DE DE BELEIDSMENSEN VAN HET OCMW EEN DEGELIJKE VISIE HEBBEN OP DE VERGRIJZIG DIE ONVERMIJDELIJK OP ONS AFKOMT. DE HUIDIGE GENERATIE SENIOREN GRUWELT BIJ DE GEDACHTE DE OUDE DAG TE MOETEN SLIJTEN IN EEN RUSTHUIS… DUS ALTERNATIEVEN ZIJN MEER DAN WELKOM !

 4. Regels of niet, beleidslijnen of niet, Ingrid Vervotte of niet : ik kan gewoon niet geloven dat men EEN GEMEENTE ALS BAASRODE ZONDER RUSTHUIS ZET !!
  En dit en dit alleen is ’the point !!’

  Daar moet toch (alweer) een vuil politiek spel achter zitten.
  Waarom is het trouwens het éne OF het andere ?? Past één en ander (rusthuis én zorgcirkel eigenlijk niet perfect bij elkaar ???

  Bovendien :

  Waarom heeft men dan enkele jaren geleden het naastliggende stuk grond aangekocht !! Duidelijk (alweer) met valse voorwendsels.

  Waarom heeft men niet eerder ingegrepen om het rusthuis aan te passen ?
  Duidelijk (alweer) met voorbedachte rade !!!

  Waarom wordt het nieuwe rusthuis in de Boonwijk opgetrokken en niet in Baasrode ?
  Duidelijk …..

  Waarom is Theo Janssens voorzitter van de OCMW raad én heeft belangen bij Volkswelzijn.
  Duidelijk …..

  De doorsnee Baasrodenaar (die in Dendermonde ongetwijfeld wordt bekeken als dom en onmondig) is echter na jarenlang verwaarloosd te worden door Dendermonde véél slimmer geworden. Wij weten ondertussen gewoon dat het weeral vuile politiek is
  .
  En sorry als we het dossier niet allemaal grondig kennen hé.
  Moeten we misschien allemaal in de politiek gaan en alle dossiers grondig gaan bestuderen ? Ik betwijfel ten zeerste of onze politieke machthebbers al deze pottenkijkers zouden appreciëren, maar het zou ongetwijfeld wel eens goed zijn.
  Bovendien hoeven we niet op zo’n toon aangesproken te worden omdat we als doorsnee burger onze mening geven op de politiek.
  Oh juist ja, politiekers willen onze mening alleen maar horen zo’n twee maand voor de verkiezingen – efkes vergeten.

  Een zééér ontevreden Baasrodenaar

 5. Zo goed ken ik het dossier eveneens niet, ben trouwens niet van Baasrode maar volg het dossier wel wat. Enige wat ik stoor is de blindheid van Baasrode, iets dat ik al op nog andere aspecten heb gemerkt (bv. Hoogveld K gaan protesteren op Katuit wanneer het idee van de provincie komt en de stad een negatief advies gaf, wat men daar wou bereiken geen idee). Nu is het straatbeeld volledig ontsiert door gekleurde papiertjes met rusthuis moet blijven, ik ben echter nog niemand tegengekomen in Baasrode die in feite maar iets kent van het dossier. Ze zeggen allemaal zoals er op het papiertje staat het rusthuis moet blijven, omdat ze denken dat er helemaal niets is voor de ouderen in Baasrode, dat alles gaat verhuizen dat ze hun familieleden in de Boonwijk ed. moeten gaan opzoeken. Persoonlijk vind ik het laf om overal papiertjes te gaan uitdelen zonder de mensen eigenlijk te briefen waarover het gaat. Natuurlijk willen mensen hun rusthuis behouden als ze het helemaal zouden afnemen maar dat is hier het geval niet.

  De stad zou beter eens echt werk maken van een serieuze bewonersvergadering, als dat dan nog niet is gebeurd zodat de bevolking eens goed weet wat de bedoeling is, en dan hebben mensen al dan niet een reden om over te klagen.

  Ten eerste komen nu veel mensen in een rusthuis terecht die perfect nog in een klein huisje (zoals een service flat) kunnen wonen, zeker als die allemaal bij mekaar kunnen wonen in alle rust, dat er daar verpleging is voor wie het nodig heeft, dat er daar poetspersoneel is, desnoods worden er maaltijden voorzien. Als ik oud ben zou ik toch liever mijn eigen huisje hebben of appartementje met de nodige voorzieningen, dan gewoon een kamertje met een eigen badkamer zoals nu in de meeste rusthuizen, als dat dan nog eens goedkoper kan is dat zeker mooi meegenomen. Die groep van mensen, die zelfstandig kan wonen of eventueel onder begeleiding zelfstandig kan wonen kan dus zobiezo in Baasrode blijven en hoeft niet te verhuizen.

  Ten tweede, wordt er een klein rusthuis voorzien in die woon- en zorgcirkel met een aantal bedden, niet zoveel als nu natuurlijk maar niet alle bedden zijn nodig. Dus ook daar kunnen de mensen nog in Baasrode blijven, enkel als die quota wordt overschreden zouden er moeten verhuizen naar de Boonwijk. Maar de nieuwe visie is blijkbaar om mensen langer zelfstandig te laten wonen en enkel echt zorgbehoevende bejaarden in een rusthuis te plaatsen. Persoonlijk is dat toch een visie die mij aanspreekt, ik hoe niet bepaald van die rusthuizen met die gangen en al die kamertjes dus als je dat kunt vermijden voor verschillende mensen is dat toch mooi meengenomen niet?

  Het stuk grond dat ze er hebben gekocht dient trouwens voor dat nieuwe kleine rusthuis en die woon- en zorgcirkel op te zetten, ik weet niet met welke reden die grond is aangekocht maar kan me moeilijk inbeelden dat het stadsbestuur iets totaal anders als reden opgaf dan iets te bouwen voor ouderenzorg, of eventueel een ander sociaal project.

  Waarom men niet eerder heeft ingegrepen om het rusthuis aan te passen is wel een goede vraag natuurlijk, al blijft het zobiezo problematisch op vlak van rusthuizen omdat de eisen voor comfort veranderen. Ik ken de situatie in het rusthuis niet, ben er maar één keer, heel kort, binnen geweest. Maar de dag vandaag hebben die allemaal een eigen kamer nodig, met eigen badkamer enz. De tijden dat verschillende bejaarden op een kamer lagen met gordijntjes tussen zijn gedaan, een gebouw renoveren kost trouwens veel meer dan een gebouw afbreken en opnieuw zetten, bovendien is de indeling van een gebouw aanpassen een serieuze aanpassing en wat met de bewoners op dat moment? De wetgevingen zijn ook veel strenger geworden en dat is zo in andere sectoren ook hoor. Ziekenhuizen klagen ook al dat ze constant nieuwe gebouwen moeten zetten, en er zijn nog andere rusthuizen ook die een nieuwbouw hebben moeten plaatsen door omstandigheden. Dus de vraag is of men dit had kunnen vermijden met zachte aanpassingen, of dat zware aanpassingen onvermijdelijk waren op termijn.

  Waarom het rusthuis in de Boonwijk wordt opgetrokken en niet in Baasrode is een vraag die ik me ook stel. Je hoeft trouwens niet in de politiek te gaan om dossiers te kennen. Het stadsbestuur is een open bestuur. Verslagen van bv. gemeenteraad, schepencollege en ook de OCMW raad kan men op de website bekijken of gaan inkijken op het administratief centrum. ovendien zijn dergelijke vergaderingen ook nog eens openbaar, wat ze in Baasrode wel weten toen ze onlangs naar de OCMW-raad trokken. Ook andere verslagen van de stedelijke adviesraden (bv. cultuurraad) kunnen worden opgevraagd bij het stadsbestuur om in te kijken. Men kan zelfs het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) trouwens inkijken, en er is zelfs een periode op dit moment waarin mensen suggesties kunnen doen en opmerkingen geven. Veel informatie wordt gegeven via de officiële stadskanalen zoals het stadsmagazine, stadstv Dendermonde en de website.

  Maar mijn ervaring met Baasrode, vergeef mij als dit beledigend over komt want dat is mijn bedoeling niet, is dat die niets met het stad van Dendermonde te maken willen hebben, ze weigerden zelfs affiches naar boven te hangen toen het Ros Beiaard en de reuzen erkend werden als werelderfgoed en er een groot volksfeest was. Toen hoogveld K begon te klagen viel men daar in de buurt ook uit de lucht toen het was aangekondigd alsook een bewonersvergadering via het stadsmagazine, maar waarom zou men dat vodje papier uit Dendermonde lezen? Ik kan begrijpen dat mensen zich wat te kort gedaan voelen, elke deelgemaante klaagt hierover trouwens, maar moest men zich wat verdiepen met de middelen die de stad heeft om haar inwoners, en mensen van elke deelgemeente horen daar ook nog altijd onder, te informeren over bepaalde dingen zouden veel meer mensen zouden kennis van zaken hebben.

  De enige fout dat ik voorlopig het stadsbestuur zie maken is dat ze falen om de bevolking voldoende te informeren over wat nu concreet de plannen zijn alsook antwoorden op de vragen. Ze zouden beter een grote bewonersvergadering houden met de inwoners van Dendermonde waar er effectief uitleg bij kan worden gegeven, en waarbij de bevolking vragen kan stellen. Op deze manier zou het stadsbestuur zich goed in de kijker zetten als open bestuur, en geeft ze de bevolking het gevoel dat ze meetellen alsook een mening hebben. De bevolking weet dan teminste waarom te protesteren, in tegenstelling zoals het nu vaak wat “blind” protest is.

 6. Als antwoord op de commentaar van Veerle De Boeck zou ik het volgende willen zeggen. Baasrode wordt NIET zonder rusthuis gezet. Gelukkig is de huidige voorzitter meer geneigd om iets te realiseren in vergelijking met de vorige voorzitter (met name Thérèse Van Gucht). Want zij heeft namelijk in 2003 op een onbezonnen moment laten stemmen, op de gekende cd&v democratie, dat er een nieuw rusthuis kwam in Baasrode. Echter heeft ze daarna niks meer gedaan om het dossier verder af te handelen. Meer nog nadien is die beslissing teniet gedaan.Toen de huidige voorzitter in het OCMW kwam,heeft hij het dossier uit noodzaak moeten afhandelen,toen bleek dat het rusthuis moest sluiten in 2010. De tijd die Van gucht heeft verspeeld moest snel ingehaald worden om voor 2010 iets in handen te hebben om te voorkomen dat er in 2010 NIETS meer zou zijn. Gelukkig is er nu een oplossing zodat we, en ik herhaal het, in 2010 niet zonder rusthuis zitten, want door de bouw van de woon-en zorgcirkel, kan het rusthuis open blijven tot 2015-2018.
  En nu wordt aan de inspectie gevraagd of er een rusthuis kan gebouwd worden met ongeveer 30 bedden voor rvt patienten.

  En als mevrouw De Boeck dan toch spreekt over vuile politiek, dan bedoeld ze waarschijnlijk de vriendjespolitiek die Van Gucht al die jaren heeft uitgevoerd. Zij heeft namelijk een aannemer bevoorrecht bij een bouwproject, waarbij het OCMW een boete van 200.000€ moet betalen aan de benadeelde firma. Om rond te komen moet het OCMW jaarlijks een donatie krijgen van de stad van 250.000€. Echter door de boete is de toelage al opgesoupeerd,men kon met dit geld wel wat anders gedaan hebben, denk ik zo. Maar Van Gucht is niet meer in het OCMW,een ander kan er voor opdraaien en zij viert alle feest.

  Het aangekochte stuk grond dient inderdaad om de woon -en zorgcirkel op te bouwen. Raar dat Aspharanx dat wel weet en niet van Baasrode is en dat Veerle De Boeck (als ontevreden Baasrodenaar) dat niet weet, raar…..

  Waarom er niet eerder werd ingegrepen voor het rusthuis, dat moet u aan Thérèse Van Gucht vragen, zij was 6 jaar lang OCMW voorzitter maar heeft blijkbaar niet veel zin gehad om iets te ondernemen, blijkbaar was ze liever met andere dingen bezig. (Zie boven)

  De woon-en zorgcirkel komt in Baasrode omdat de bewoners van zo een cirkel nog mensen zijn die nog eens buiten kunnen. De locatie in Baasrode is dicht gelegen bij de winkels en centrum, zodoende kunnen de mensen nog zelf boodschappen doen als ze dat zelf willen. Als de woon-en zorgcirkel in de Boonwijk komt, dan hebben de mensen daar niks meer om buiten te komen, omdat de locatie daar in niemandsland ligt.

  Tot op heden moeten we vaststellen dat cd&v nog steeds niet weet welke kant ze opwil. Ik heb me mateloos geërgerd aan het tv optreden,op tvoost, van François De Bleser, toekomstig schepen van Dendermonde. Als zulke mensen moeten schepen worden dan staat er voor groot Dendermonde nog veel ellende voor de deur. De schepen is dus blijkbaar nog niet op de hoogte van de gang van zaken:
  Op 19 mei heeft er een meerderheidsoverleg plaatsgevonden tussen cd&v en spa. Op dit overleg, dat tot 1u30 ’s nachts heeft geduurd, waren van cd&v onder andere: Piet Buyse, Leen Dierick, de partijvoorzitter, 2 ocmw raadsleden aanwezig. Daar zijn ze AKKOORD gegaan met de bouw van een woon-en zorgcirkel.Hun standpunt zijn ze op hun afdelingsbestuur 2 later gaan verdedigen, blijkbaar met succes.Want er is een officiele mededeling gedaan dat cd&v en spa akkoord gingen met de bouw van een woon-en zorgcirkel Nadien heeft het schepencollege (waar ze met 6 schepen in vertegenwoordigd zijn) een gunstig advies gegeven voor de bouw. Nadien is dit op de gemeenteraad gekomen, waar ze het standpunt verdedigd hebben. Zelfs hier heeft De Bleser niet gereageerd, om zijn ongenoegen te uiten. Maar 3 weken later staat hij te verkondigen dat het cd&v afdelingsbestuur voor een behoud was. Mooi optreden van de toekomstig schepen van niet op de hoogte zijnde zaken.

  Blijkbaar zijn er bij cd&v 2 afdelingsbesturen…………………………….
  of gaat De Bleser niet naar het afdelingsbestuur………………………………….
  of slaapt hij daar als hij er is……………………………………………..

  Is cd&v nog wel een partij , of is het een samenraapsel van personen die elk hun goesting willen?????????????????????????????

  Misschien moeten we De Bleser OCMW voorzitter maken, dan zal alles snel opgelost raken, vandaag bouwen we wel, morgen niet, overmorgen weet hij het niet meer wat hij moet bouwen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Gelukkig zijn er nog mensen zoals Aspharanx, die nuchter, realistisch en eerlijk durven te reageren, u woont wel niet in Baasrode, maar mocht u verhuizen mag u gerust hier komen wonen.

  En om te eindigen zouden bepaalde steunpilaren van het actiecomité eens moeten eerlijk zijn waarom ze tegen de fusie van het rusthuis zijn…… Maar durven ze dat wel?????

Geef een reactie