Zoek

Masterplan voor VTI

Dendermonde – Op de open schooldag van het Vrij Technisch Instituut in Dendermonde stelde de school de nieuwste realisaties in haar masterplan voor. Bovendien was er een primeur te rapen in de afdeling autotechniek.

Tegenwoordig zijn ‘realisaties’ waar het om draait in het VTI. Leerlingen leren de theorie, plannen een opdracht en werken die dan uit net zoals ze dat op de werkvloer zouden doen. Omdat de infrastructuur nog niet was aangepast aan deze manier van lesgeven, riep de technische school een masterplan in het leven. Lokalen worden zo ingericht dat de afstand tussen theorieklas, computers en werkplaats letterlijk verkleint. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het VTI ligt midden de stad.

Realisaties
Dit jaar stelt de school trots drie vernieuwingen voor. De werkplaats van de tweede graad mechanica kreeg tien nieuwe draaibanken en twee freesmachines. Ook de aanpalende technologieklas is vernieuwd. Voor de derde graad elektriciteit werden verschillende oudere werkplaatsen samengevoegd tot één geheel. Hier springt het elektronisch beheer van het materiaal in het oog. Lange zoektochten naar materiaal zouden daarmee van de baan moeten zijn.

De meest indrukwekkende vernieuwing vinden we in de afdeling carrosserie. De derde graad kreeg een nieuwe spuitcabine die werkt met watergedragen lakken. Een grote ecologische stap vooruit, zij het een dure. De kosten werden zo laag mogelijk gehouden door zo veel mogelijk zelf te doen, door leerlingen én leerkrachten.

Vrachtwagens
Tijdens de open schooldag viel er ook nog een primeur te rapen. De leerlingen die volgend schooljaar het zevende jaar autotechnieken zullen volgen, zullen kunnen kiezen om een dag per week aan vrachtwagens te sleutelen. Niet op school, want daar is te weinig plaats, wel bij bedrijven in de buurt. De school is de enige in de ruime regio die deze studiemogelijkheden aanbiedt, zegt Patrick Meulebroeck, technisch coördinator hout, carrosserie en auto van de school. Deze leerlingen zouden, eens afgestudeerd, makkelijk aan de slag moeten kunnen bij een van de vele transportfirma’s in de buurt.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie