Zoek

Crevits, De Baets en Evenepoel ontmoeten 160 schoolkinderen in Bastion VIII

bastionviii2.jpg

Dendermonde – Bastion VIII, het oudste bezoekerscentrum van ons land, krijgt nu maandag om 14 uur hoog bezoek. Hilde Crevits, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Energie, Henny De Baets, administrateur-generaal van OVAM (de openbare afvalstoffenmaatschappij) en de gastvrouw van de dag Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, gaan er in dialoog met een 160-tal schoolkinderen.

De leerlingen zullen hen allerlei vragen kunnen stellen over het leefmilieu en de natuur, de toekomst van morgen en de wereld van vandaag.

Dat deze unieke samenkomst in Bastion VIII plaats vindt is niet toevallig. Het bezoekerscentrum in Dendermonde is het oudste van Vlaanderen. Met beperkte middelen ontvangt men er jaarlijks bijna 10.000 leerlingen. Zij krijgen er de kans om al spelend en proevend de natuur te leren kennen. Op 14 jaar tijd werden liefst 300.000 bezoekers welkom geheten.

Bastion VIII een pareltje natuur. Je vindt er op een oppervlakte van drie hectare zowel heuvels als dalen, moerassen en droge duinen, bossen en graslanden, poelen en zelfs een steenwoestijn. In totaal zijn er 22 verschillende milieus te bewonderen. Zowat alle aspecten van de Vlaamse natuur zijn hier samengebracht in een miniatuuruitvoering.

Het domein bevindt zich aan de Begijnhoflaan. Het maakte ooit deel uit van de verdedigingsgordel rondom de stad. In de jaren zeventig werden de grachten gedempt met baggerspecie uit de Dender en met allerhande afbraakmaterialen.

Ook voor de omgeving was het een stortplaats. In 1985 kocht het gemeenschapsonderwijs van Dendermonde de gronden aan. Een paar jaar later gebruikten die scholen voor het eerst de terreinen voor de actie ‘red de Schelde’. Ze kregen de smaak te pakken en sloegen zelf de handen in elkaar om van Bastion VIII een educatief centrum te maken.

Vandaag wordt het centrum uitgebaat door het Agentschap voor Natuur en Bos. Er zijn rondleidingen en praktische en interactieve lessen.

Bezoek de website van Bastion VIII

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie