Search

Kaat en Isabelle, Amnesty International

“Doet je dat niets, dat er mensenrechten geschonden worden?”, klinkt het verontwaardigd. Kaat Willemse en Isabelle Roels doet het duidelijk wél iets, en dus zetten ze zich met hart en ziel in voor Amnesty International.

amnestydendermonde.jpg“Eigenlijk wil je soms méér doen dan alleen maar een brief schrijven. Dan wil ik ter plekke gaan kijken”, vertelt Kaat (18). “Maar uiteindelijk hangt het veelal af van de hogere autoriteiten”, weet Isabelle (19). Met pen en papier als enige wapen verdedigen de twee vriendinnen de mensenrechten overal ter wereld.

Deze maand nog mochten ze in Cuba, Indonesië en Rusland post uit Dendermonde ontvangen. “Eén derde van de brieven heeft rechtstreeks invloed”, vertelt Kaat. “De rest heeft onrechtstreeks effect.” Daarmee ontkracht ze meteen de mythe als zouden schrijf-ze-vrij-acties niet veel uitmaken. En dat brieven schrijven moeilijk zou zijn, blijkt ook al een fabeltje. “Er zijn voorbeeldbrieven die je kan overpennen.”

Kaat en Isabelle leerden Amnesty kennen op de school. “Op het Sint Vincentiusinstituut waren er acties waar we aan meededen”, vertelt Isabelle. Nu zijn de twee de drijvende kracht achter Amnesty International Dendermonde. Ze zoeken mensen, organiseren de schrijfacties en zorgen voor informatie. “De groep bestaat nu vooral uit studerende jeugd, maar oudere mensen zijn ook welkom”, zegt Kaat uitnodigend.

Ook al houden ze de schrijfavonden liefst luchtig, je kan er niet omheen dat de acties over schrijnende gevallen gaan. “Een brief gaat steeds over een individueel geval”, vertelt Isabelle. “Van zodra een actie resultaat heeft opgebracht, staat dat op de site van Amnesty International Vlaanderen. Dat geeft een goed gevoel: het is ons weer gelukt!”

Amnesty International Dendermonde schrijft elke eerste zaterdag van de maand om 20.00 uur in café Belfort (Grote Markt, Dendermonde). Volgende samenkomst: 7 juni. Info via amnestydendermonde@hotmail.com .

Ken je ook een vrijwilliger die eens in de aandacht mag komen?
Mail naar vrijwilliger@editie.net.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

Geef een reactie