Zoek

Dender Eagles al 30 jaar in de lucht

dendereagles.jpg

Sint-Gillis – De Dendermondse modelvliegclub de Dender Eagles vieren dit jaar hun 30ste verjaardag. Het feestweekdend begin juli is de ideale gelegenheid om met deze luchtacrobaten te gaan kennismaken.

Wie langs het veldbaantje aan de Eksterstraat in Sint-Gillis naar het terrein van de Dender Eagles rijdt, ziet ze van ver staan. Leon Van Riet en Guido Coppens (foto) hebben echter niets in de gaten: zij zitten met hun hoofd in de wolken. Geconcentreerd kijken ze naar hun toestellen terwijl die loopings maken en om hun as draaien. Pas als beide piloten hun toestel aan de grond hebben gebracht, hebben ze oog voor de reporter van Editie. “Modelvliegen is niet zomaar wat spelen, die toestellen zijn geen speelgoed”, vertellen ze. “Je moet weten waar je mee bezig bent.”

Deze heren weten heel goed waarover ze spreken. Leon heeft het brevet van instructeur, Guido dat van examinator. Met hun pak ervaring helpen ze graag nieuwelingen, zowel met het vliegen zelf als met het materiaal. Wie niet oplet, zo weten ze, laat zich bij zijn zoektocht op de tweedehandsmarkt in de luren leggen. “Je gaat best langs bij een club als je geïnteresseerd bent in modelvliegen. Hier krijg je alle informatie die je nodig hebt.” Bijvoorbeeld dat een beginner best start met een bovendekker waarvan de vleugels in een lichte V-stelling staan. “Dat is stabieler”, weet Leon.

Ooit vlogen de Dender Eagles ook met vliegtuigen met een ontploffingsmotor. Toen die vergunning verviel, bleken de vereisten om ze te hernieuwen onhaalbaar. Nu vliegen er alleen nog elektrische toestellen over het terrein. “Die zijn stiller en milieuvriendelijker. Vroeger waren er wel eens klachten van de buren, maar nu is dat gedaan”, zegt Leon. In elk geval, het verkeer op de vlakbij gelegen N41 zorgt tegenwoordig voor meer lawaai.

Omdat de Dendermondse club een van de betere in Vlaanderen is, mag ze een wedstrijd van het Belgisch kampioenschap organiseren. “De ‘triple five’ is een combinatie van handigheid en timing”, leggen ze uit. “Na het signaal van de wedstrijdleiding is het de bedoeling de motor af te zetten en nog precies 5 minuten te zweven. Nadien landt je het toestel zo dicht mogelijk bij een op de grond getekend doel.”Doe dat drie maal na elkaar, en de triple five is gevlogen.

Ook tijdens het verjaardagsweekend van de Dender Eagles vindt, op zondag, een 5-5-5-wedstrijd plaats. Op zaterdag gaat het niet zozeer om precisielandingen, maar schoonheid en originaliteit. Tijdens de fly-in krijgen piloten de kans om het beste van zichzelf én hun vliegtuigen te laten zien. Bezoekers krijgen de kans om enkele originele toestellen van dichtbij te bewonderen. Het mooiste, origineelste toestel gaat zelfs met prijs lopen. Of in dit geval: vliegen.

Meer informatie: www.dendereagles.be

Jubileumprogramma
zaterdag 5 juli, vanaf 10 uur: fly-in met prijs voor de mooiste toestellen én demonstraties
zondag 6 juli, vanaf 10 uur: 5-5-5-wedstrijd
De toegang is een heel weekend gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie