De Zonnebloem op zoek naar 8 mm films

Sint-Gillis – In de loop van de geschiedenis hebben veel mensen getracht om belangrijke gebeurtenissen voor de eeuwigheid te bewaren. Ze maakten hiervoor gebruik van doek, penseel, foto- en videocamera, enzovoort. Van de jaren 1950 tot 1980 waren de ‘super 8’-filmpjes populaire beelddragers. De komst van de video en dvd hebben deze filmpjes naar een doos in de kast of een uithoek van de zolder verstoten. Onterecht, want dit materiaal biedt een schat aan beelden bij onze eigen of algemene geschiedenis. Ze bieden een inzicht in de snel evoluerende maatschappij waarin mode, gebruiken, welvaartspeil in de loop van een paar decennia sterk veranderden.

Het lokaal dienstencentrum De Zonnebloem wil dit ‘super8’-erfgoed redden van het stort of de afvalcontainer. In de pasopgerichte Vlaamse Filmkes Club wil men de 8 mm filmpjes restaureren, projecteren en overzetten op hedendaagse beelddragers. De club kan best nog wat knowhow en tips daar rond gebruiken, want het is de bedoeling al doende te leren.

De club doet daarom een dubbele oproep: enerzijds is men op zoek naar naar beeldmateriaal. Gooi geen 8mm filmpjes weg! Anderzijds is men op zoek naar kennis en materiaal.

De eerstvolgende samenkomst van de filmclub heeft plaats op woensdag 17 september om 10 uur in het dienstencentrum.

Meer informatie: LDC Zonnebloem, Breestraat 109 in Sint-Gillis. Tel. 052 25 19 30. Of mail naar: ann.vandervreken@ocmw.dendermonde.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Vicaris valt 2 keer in de prijzen

De Dendermondse brouwerij Dilewyns werd vorige maand tijdens de Belgian Beer Awards bekroond met liefst 2 prijzen. “We behaalden de gouden medaille

Volkskunstgroep Reynout viert 75 jaar

Precies 75 jaar geleden beslisten enkele enthousiaste jongeren ook in Dendermonde een volkskunstgroep op te richten. Enkele maanden later werd Reynout boven

2 reacties

Geef een reactie