Zoek

‘Museum in de Wijk’ opent morgen de deuren

Dendermonde – Zaterdag 22 november (morgen) opent het éérste ‘Museum in de Wijk’, een erfgoedproject in drie volksbuurten van Dendermonde, in Hof ter Boonwijk.

Hoe het project werd gelanceerd
“Begin januari 2008 ontvingen de buurtbewoners van de drie wijken een nieuwjaarskaartje van ‘Museum in de Wijk’ in de bus met daarop de vraag of ze verhalen kenden van vroeger en/of over fotomateriaal beschikten. Daaropvolgend gingen we praten met heel veel verschillende mensen in de wijken. We verzamelden foto’s en filmpjes. Het was een boeiende reis door het verleden, waarbij elke buurt zijn uniek verhaal geschreven heeft en nog steeds schrijft.

Kermis in de wijk
Tijdens de kermismomenten van de wijken liet ‘Museum in de Wijk’ een eerste keer van zich horen. In mei trokken enkele vrijwilligers naar het Pater Ruttenplein in de wijk Donckstraat/Vlotgraslaan om er in een retrosalon de gerenommeerde wafels van de Watsj te bakken. De Watsj is de bijnaam van de cafébaas van café De Vlotgras in de Vlotgraslaan. Mensen uit de wijk zullen hem misschien nog herinneren? Vroeger stonden de bezoekers van de kermis in rijen aan te schuiven om toch maar een wafel te bemachtigen. De kermis in de wijk draaide toen voornamelijk rond café De Vlotgras en café ’t Polderzicht, waar er tijdens de jukeboxfuiven menig nieuwe liefdeskoppeltjes gevormd werden.

Geleide wandeling in de Boonwijk
Begin augustus organiseerde museum in de wijk een geleide wandeling door het volkse leven van de Boonwijk. Een wandeling langs de 37 cafés in de wijk. Het is ongelofelijk hoeveel cafés vroeger in de wijk aanwezig waren, maar allen hadden ze hun cliënteel. Vroeger werd er ook café gehouden bij de kapper, de beenhouwer, de bakker, enz. Cafés waren de ontmoetingsplekken van de buurt, waar vaak ook een bruisend verenigingsleven aan verbonden was. Het ene café maakte bloemenwagens voor de bloemencorso in St-Gillis, het andere café had een eigen kaatsclub, enz. De wandelaars kregen anekdotes te horen over de cafés en werden verwend met enkele lekkernijen van vroeger.

’t Peirtje van ’t Keur van stal
Tot slot kon dankzij de medewerking van het kermiscomité van ’t Keur het Peirtje van ’t Keur na 17 jaar nog eens van stal gehaald worden. Museum in de wijk ging luisteren naar verhalen van de vroegere dragers van ’t Peirtje en maakte tijdens de kermis een minitentoonstelling rond en in het ’t Peirtje. Men kon er onder andere luisteren naar het ontstaan van ’t Peirtje verteld door René Van Goethem, een van de oprichters van het kermiscomité.

Een museum in de wijk
Eind november, begin december wordt in elke wijk een museum in de wijk feestelijk geopend. Er zal van alles te doen zijn: geleide thematische wandelingen, foto’s, projecties van oude filmpjes, een initiatie kaatsen, een lichtstoet, muziekoptredens, radio-uitzendingen op radio Beiaard, dansen van de reuzen, fragmenten uit interviews, … en natuurlijk een feestreceptie waar men verder herinneringen kan ophalen over vroeger en nu.

Klik hier om het volledige feestprogramma te bekijken.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie