Zoek

Gino Bertin, Kinderfonds De Tondeldoos

“Concrete dingen”

ginobertintondeldoos.jpgGrembergen – Via mail kreeg de redactie een tip binnen om eens iemand van Kinderfonds De Tondeldoos in de belangstelling te zetten. Deze vrijwilligers zetten zich in voor kansarmen in eigen streek, en doen dat liefst in alle luwte. Pas na vele telefoontjes vonden we een van hen bereid in de schijnwerpers te treden. Net zoals al zijn Tondeldooscollega’s wil Gino Bertin de kansarmoede in Dendermonde uitroeien, een strijd die hij, samen met de anderen, voert met hart en ziel.

Lokale armoede
Je had er misschien nog niet bij stilgestaan, maar ook in Dendermonde is er kansarmoede. Daar willen de vrijwilligers van Kinderfonds De Tondeldoos iets doen. “We doen heel concrete dingen voor gezinnen met kinderen”, vertelt Gino. “Voedselpakketten, leuke activiteiten voor de kinderen, een volle boekentas aan het begin van het schooljaar enzovoort.”

De Tondeldoos biedt ook vorming aan over uiteenlopende onderwerpen als schooltoelagen en sociale huisvesting, steeds met de bedoeling mensen weerbaarder te maken.“Het is niet genoeg bekend dat er ook armoede is in landelijke gebieden als Grembergen”, vertelt Gino. Daarom ook doet De Tondeldoos aan sensibilisering via brochures en de website.

Concreet
In oorsprong een Grembergs initiatief, heeft het Kinderfonds ondertussen zijn werkterrein uitgebreid tot Hamme, Dendermonde, Sint-Gillis en Baasrode. “We begeleiden ongeveer 20 gezinnen”, zegt Gino. “Enkele dames volgen de gezinnen op, zorgen voor de voedselpaketten, en gaan met de gezinnen naar allerlei instanties. Anderen, zoals ik, doen vooral administratie, zoeken fondsen en steken de handen uit de mouwen als er moet verhuisd of geschilderd worden.”

Gino ligt niet mee aan de basis van De Tondeldoos, maar is er achteraf ingerold. Dat dit heel directe hulp is, spreekt hem aan. “Dit is heel concreet, je kent de mensen waarmee je werkt en krijgt meteen respons.” Dat is een van de redenen waarom Gino zich voor zo’n dichtbij-huis-doel inzet. Dat, en het gevoel wanneer een gezin verder kan zonder begeleiding. “Als we ergens niet meer nodig zijn, geeft dat een enorme voldoening.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

 1. Gino en Co,

  Proficiat !

  Wij hopen dat je nog veel gezinnen kan helpen en op die manier eigenlijk (onrechtstreeks) de groene gedachte uitstraalt en de lokale politiek in een positieve context naar voor brengt !
  Menslievendheid is niet louter en alleen een kwestie van een centje te geven maar ook van daadwerkelijk en in stilte iets te doen voor anderen! Zelf een verschil maken en een inspiratie zijn voor anderen………
  Keep up the good work!

  Johan en Ann Steenaerts – De Wit en kinderen

Geef een reactie