Zoek

Eerste boot door Sas, werken Vlasmarktbrug gestart

Dendermonde – De feestelijke inhuldiging van het Sas werden gekoppeld aan het plechtige startschot van de werken aan de Vlasmarktbrug. De NV Waterwegen en Zeekanaal pakte uit met een klein feestje en nodigde alle omwoners, de pers en de politieke wereld uit op het stadhuis voor een ontbijt, enkele toespraken en een muzikale wandeling langs de Dender. Tijdens deze wandeling werd de noodbrug terhoogte van de Grote Markt officieel in gebruik genomen en werd de huidige Vlasmarktbrug voor goed gesloten. Daarnaast werd de Sasbrug voor het eerst opengedraaid.

Burgemeester Piet Buyse kreeg voor dit alles de hulp van Dominique Van Hecke, adviseur van Vlaams Minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

“We raken het hart van onze stad”
Burgemeester Piet Buyse beseft dat de vernieuwing van de Vlasmarktbrug geen eenvoudige opgave wordt. “De werken die vandaag in gang worden gezet, raken het kloppende hart van onze stad”, vertelt hij in zijn toespraak. “Een brug op deze plaats is en zal altijd onmisbaar zijn, maar we willen dat ze bijdraagt aan het plan om van de Dender in de binnenstand het mooiste plekje van de stad te maken”. 

De Dender loopt, maar ook de tijd!
De afgelopen weken kwam er héél wat kritiek rond de start van de werken. Plots moesten deze werken starten, maar bleek dat er niet nagedacht was over de gevolgen van Katuit en het grote risico dat genomen wordt met het oog op de Ros Beiaardommegang van volgend jaar. Binnen het jaar moeten deze werken dan ook afgerond zijn, wat geen sinecure is, als we de werken aan het Sas bekijken. Deze hebben vier i.p.v. één jaar geduurd. Toch hebben zowel de Burgemeester, als Leo Clinckers, de gedelegeerd bestuurder  van de NV Waterwegen en Zeekanaal, als de adviseur van de minister bevestigd dat de werken klaar zullen zijn.

Oppositiepartij Open.vld heeft hier alvast bedenkingen bij. “De NV Waterwegen en Zeekanaal hebben bij de werken aan het Sas reeds aangetoond, dat ze het niet nauw nemen met de timing, ondanks de tegenslagen, treffen ze zeker ook schuld aan de vertraging van de werken”, vertelt fractieleider Kris Verberckmoes. Om de NV en de bevoegde minister te herinneren aan de strakke timing, overhandigde Verberckmoes aan de kabinetsadviseur een zandloper. “Deze zandloper staat symbool voor de strakke timing waarin deze werken moeten uitgevoerd worden”, gaat hij verder. “Er wordt met de werken een tijdbom gelegd onder de Ros Beiaardommegang”.
Bart Van Malderen (sp.a), schepen van mobiliteit en Vlaams Volksvertegenwoordiger is er alvast gerust op. “We werken met een andere aannemer die, in tegenstelling tot de werken aan het Sas, echt ervaring heeft in waterwerken en bruggenbouwen. Een voorbeeld lijkt hier alvast de veel betere vervangbrug die voorzien is voor rolstoelgebruikers. “Dit klopt inderdaad, we hebben een brug die nu voor een vlottere doorgang zal zorgen van fietsers en voetgangers. Dit is ook nodig, want er komt hier nog meer verkeer langs, dan aan het Saske”, aldus Van Malderen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie