Search

Schoonaarde protesteert op de gemeenteraad

Dendermonde, Schoonaarde – Veel volk op de gemeenteraad van 31 augustus. Vele inwoners van Schoonaarde waren naar het stadhuis afgezakt , in witte pakken en met stofmaskers, om te protesteren tegen de mogelijke komst van een asbestverwerkend bedrijf Asbeco in de deelgemeente. Zowel Hilde Dierickx (Open VLD) en Stefaan Van Gucht (Vlaams Belang) als Annie Van Den Berghe van meerderheidspartij CD&V vroegen het stadsbestuur om uitleg na hun voorwaardelijk positief advies voor een milieuvergunning.

Hilde Dierickx wees erop dat een eerder aanvraag van het bedrijf -voor een vergunning in de Baasroodse wijk Briel- een negatief advies kreeg van de stad. Ze wees er daarnaast ook op dat “de aanvoer van asbesthoudende afvalstoffen gebeurt langs drukke wegen en door dorpskommen.” Verder stelt de Open VLD-politica op verschillende onduidelijkheden die er nog zijn. “Hoeveel vrachtwagens rijden er wekelijks? Hoeveel containers asbesthoudende afvalstoffen worden buiten gestationeerd? …” Ze besluit: “De kans bestaat dat op de vergadering van de provinciale milieuvergunningscommissie (PMVC) van maandag a.s. 7 september enkel de stad gunstig advies verleent. Foei!” Ook Stefaan Van Gucht en Annie Van Den Berghe stelden vragen naar wat er precies het verschil is met de eerdere vraag van Asbesco voor Baasrode.

Dirk Abbeloos, schepen van leefmilieu en voor de protesterende inwoners duidelijk de kop van jut, legde uit dat het stadsbestuur, in het keurslijf van de VLAREM-wetgeving, weinig anders kon dan een positief advies te geven. “We moeten ons baseren op objectieve feiten”, sprak hij. “Ik ben niet, en zal het ook nooit zijn, een verdediger van het bedrijf, maar wél van onze beslissing.” Bovendien gaat het om een voorwaardelijk positief advies, gebaseerd op wat de eigen milieudienst zei, met duidelijke voorwaarden waaraan het bedrijf moet voldoen. Voldoet ze er niet aan, vervalt het gunstig advies meteen, zo verzekerden zowel de schepen als burgemeester Piet Buyse.

De beslissing over de vergunning valt volgende week.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie