Zoek

Rugbydames kloppen landskampioen, heren bekeren verder na winst tegen vice-landskampioen

Dendermonde -Het voorbije weekend werd een cruciale test voor de Dendermondse Rugbyclub. Na de administratieve degradatie van vorig seizoen mocht de club het in de achtste finale van de Beker van België, voor het eerst opnieuw opnemen tegen een echte topper, RC Frameries, dat vorig seizoen zonder twijfel de sterkste ploeg van het land was. De dames moesten het thuis opnemen tegen landskampioen Mons, waartegen het in de heenronde nog volkomen kansloos was. Beide Dendermondse teams kwamen overigens bijzonder gehandicapt aan de start.

De dames van kapiteine Nele Van Hove hadden nog alles in het werk gesteld om de wedstrijd van zaterdag te laten verdagen, omdat het jonge Dendermondse team vrijwel geheel uit examenverplichte scholieren en studentes bestaat. Dat was echter buiten Mons/Frameries gerekend, dat zijn kans schoon zag om zijn titelambities te onderstrepen. Het voorstel tot verdaging werd verworpen. “Tot overmaat van ramp moesten we in laatste instantie ook nog Ann Vermassen missen, die zich tijdens de opwarming bezeerde”, vertelt woordvoerder Kris Vandamme. “Op de koop toe werd Darianne Spittaels door een onvoorzichtige chauffeur van de fiets werd gereden, waardoor onze Gazellen met slechts 14 speelsters aan de slag moesten.” Het werd een hele wedstrijd nagelbijten, maar Dendermonde kon de overwinning thuishalen. Deze overwinning van de Gazellen onderstreept de stelling van trainer Steven Goubert: “Ondanks de zeer lage gemiddelde leeftijd heeft deze groep voldoende kwaliteit en vechtlust om van elke ploeg in België te winnen. Volgend jaar moet dat opnieuw een landstitel opleveren”, aldus nog de trotse coach.

De Dendermondse heren hadden lang gewacht op de kans om in de Beker van België de puntjes op de i te zetten, en hun rechtmatige stek in de hoogste afdeling met een overwinning tegen een topper als vice-landskampioen Frameries opnieuw op te eisen. Het enthousiasme was zondag voor de wedstrijd echter al behoorlijk gedaald, nadat duidelijk werd dat Vincent Opsomer, Thomas De Beule en Kameroener Stephan Happy niet speelklaar zouden raken. Met ook nog de geopereerde Emile Nboudouma, Jason Scrivens en Cris Sarens aan de kant, zag het er naar uit dat de Dendermonde in gewicht zwaar te kort zou schieten. Vader en zoon Duchau moesten dus ernstig sleutelen aan hun team, en brachten met Mats Van Hemelrijck en Klaas Van Nieuwenhuyzen zowaar twee jongeren aan de aftrap die het voor het eerst in hun nog jonge rugbycarrière mochten opnemen tegen de absolute top.

 “De tweede speelhelft van deze achtste finale van de Beker van België 2010 zal in de geschiedenisboeken van de club genoteerd staan”, vertelt woordvoerder Kris Vandamme. ” We zagen 40 minuten heroïsche verdediging van Dendermonde, dat overigens kort na de rust ook nog eens Peter Duchau zag uitvallen.” Dendermonde 1 kon echter het laken naar zich toetrekken en stuurde Frameries wandelen.

In die kwartfinales blijft DRC hopen op een clash tegen Cos Mosan, dat zorgde voor de degradatie van Dendermonde en dat zijn ze daar nog niet vergeten. “Als we kunnen rekenen op onze hele ploeg, dan wil ik graag eens kijken hoever de Luikenaars uit Berneau tegen ons kunnen komen. Het wordt misschien een prettig weerzoen “, weet DRC-manager Buyens ons nog te vertellen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie