Zoeken

“Vrouwen voetballen puur voor het plezier”

vrouwenvoetbal2.jpg

vrouwenvoetbal.jpg

Sint-Gillis/Schoonaarde – Wist je dat er in Dendermonde twee vrouwenvoetbalteams zijn? Vele sportliefhebbers zijn hier tot op vandaag niet van op de hoogte. Toch word al meer dan dertig jaar door vrouwen gevoetbald in competitieverband. Lutterzele Girls bestaat volgend jaar 30 jaar en Juventus Schoonaarde heeft al sinds 20 jaar een vrouwenteam. Beide ploegen komen uit in de KVLVB, het liefhebbersverbond voor vrouwenvoetbal en begonnen destijds als moeders die eens tegen hun zonen wilden spelen.

Voorzitter Guido Vervangen ging 18 jaar geleden in Lutterzele naar de eerste wedstrijd van zijn dochter Dominique kijken, die toen 12 jaar was. Sindsdien is de manus-doet-alles niet meer weg te slaan bij de club. “We zijn met onze club van niemand afhankelijk”, vertelt hij. “We hebben een eigen werking en proberen ieder jaar gewoon uit onze kosten te raken”. Het vrouwenteam van Schoonaarde valt onder de grote koepel van voetbalclub Juventus Schoonaarde. “Wij vinden dit een voordeel”, vertelt voorzitter Marcel Malin. “We hebben geen kosten voor het veld en mogen de prachtaccommodatie hier gratis gebruiken”.

Beide team verschillende misschien van structuur, sportief zijn er veel gelijkenissen. “We spelen omdat we het graag doen en puur voor het plezier”, vertelt Dominique Vervangen van Lutterzele Girls. “De teamspirit gaat voor op alles”, klinkt het in Schoonaarde.

Toch is het daar ooit anders geweest. De ploeg werd tussen 1997 en 2000, 3 keer na elkaar kampioen en won het 2 keer de beker. Vorig seizoen verloren ze nog nipt de bekerfinale, maar wonnen ze wel de beker van de fairplay. “De ambities zijn minder hoog dan vroeger, omdat we iedereen spelgelegenheid willen geven”, vertelt kapitein Renate Van De Velde. “We hebben een brede kern en we willen dat iedereen evenveel speelgelegenheid krijgt. Vroeger was dit anders, in onze titelperiode speelden enkel de besten. Dit moesten we achteraf bekopen, want vele speelsters die weinig kansen kregen vertrokken.” In Lutterzele passen ze hetzelfde toe. “Wij hebben een aantal héél jonge speelsters, waarvan vijf jonger dan 20”, gaat Dominique Vervangen verder. “In examenperiodes is het soms moeilijk om aan 11 speelsters te raken, zeker als er nog enkelen geblesseerd uitvallen.”

In Lutterzele vangen ze de jonge meisjes op, die bij de ‘jongensclubs’ niet meer verder willen of kunnen spelen. Bij de jeugd mogen de meisjes tot 15 jaar meespelen bij de jongens, daarna moeten ze naar een damesclub. “Velen houden het helemaal zo lang niet vol”, weet Guido Vervangen van Lutterzele. “Tijdens hun puberteit worden ze vaak door de jongens weggepest”.

“Je moet het echt met veel liefde doen, als je nu nog voetbal speelt”, weet dochter Dominique. “Je moet goed zijn en veel steun krijgen van je ouders, wil je echt doorbreken. Voor een club die nog maar provinciaal voetbal speelt, moet je al naar Aalst, Melle of Sinaai.”.

“Ik mocht niet voetballen van mijn ouders”, vertelt Jasmien Van Wambeke, nieuwe aanwinst van Schoonaarde, nochtans een dochter van ex-profvoetballer Peter Van Wambeke. “Ik ben pas na mijn 18 begonnen en kwam bij de club terecht dankzij klasgenote Nele Van Melkebeek. We doen het gewoon om niet alleen te moeten sporten. Als je wil gaan lopen, gaat dat veel beter in groep. We starten onze training telkens met 5 kilometer lopen”.

“Of we nu winnen of verliezen, dat maakt niet uit”, geeft Dominique van Lutterzele Girls nog mee. “Dat is nu net het verschil met mannenvoetbal. Wij spelen voor het plezier en de sfeer.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie