“Laat ons hopen dat het schitterend weer wordt”

frankihervent.jpg
Dendermonde – Intendant Franki Hervent staat met zijn Ros Beiaardsecretariaat in voor de organisatie van de Ros Beiaardommegang. Van de kaartenverkoop, tot de tribunebouw, het uitwerken en vormen geven van de stoet, tot en met de volledige promotie. Vele zaken worden uitgewerkt en besproken in het Ros Beiaardcomité, maar Hervent en zijn secretariaat moeten het tot uitvoering brengen. Hoog tijd vonden wij om de intendant-regisseur aan het woord te laten.

Franki Hervent is als eindverantwoordelijke al aan zijn derde Ros Beiaardommegang toe. Hij kent dus ondertussen wel het klappen van de zweep. Toch is deze organisatie weer helemaal anders dan alle vorige. “Het is de eerste ommegang sinds het Ros Beiaard en de Gildereuzen erkend werden als Unesco Werelderfgoed”, vertelt hij. “Dit heeft duidelijk zijn invloed op de kaartenverkoop en de promotiecampagne. Nog nooit verkochten we zoveel tribunekaarten als nu”, gaat hij verder. “Na extra tribunes die wij bijplaatsten op de voorziene plaatsen, hebben we nu ook al extra tribunes laten plaatsen op nieuwe plaatsen, zoals op de Begijnhoflaan, Zuidlaan en Gentsesteenweg. De wondere wereld van het internet heeft er voor gezorgd dat heel Vlaanderen en zelfs heel de wereld op de hoogte is van wat zich hier op zondag 30 mei zal afspelen.”

“Hopelijk raakt de stad niet vol”

Intendant Hervent roept alle mensen op om op voorhand kaarten te kopen. “Ook de staanplaatsen worden best in voorverkoop gekocht”, zegt hij. “Je doet je er niet alleen financieel voordeel mee, maar als de stad vol zit, is ze vol.” Hervent bedoelt dat de stad geen oneindig aantal mensen kan toelaten op het parcours. “Ik maak me sterk dat er langs het parcours 120.000 mensen kunnen toegelaten worden, alle veiligheidsvoorschriften in acht genomen. Hopelijk raakt de stad niet vol, want het ergste zou zijn dat we stadsgenoten moeten teleurstellen”, drukt Franki zijn vrees uit. “Hoe meer kaarten er op voorhand gekocht worden, hoe sneller we kunnen ingrijpen”, vertelt hij. “Toch lijkt een uitbreiding van het parcours geen optie. We zitten echt aan het maximum.”

Minieme kans op barre weersomstandigheden

“Laat ons hopen dat het dit keer schitterend weer wordt”, verwijst de intendant naar de helse weersomstandigheden van tien jaar geleden. “Toch is het woord afgelasting ook toen nooit in ons op gekomen. We kunnen dit organisatorisch nooit klaarkrijgen. Er zijn 1.500 figuranten, soms verenigingen van de andere kant van het land. Die kan je niet zomaar terugsturen. Daarnaast kan je ook niet tegen die 100.000 mensen zeggen dat het voor een andere keer zal zijn”. De kans lijkt onbestaande dat we nog slechter weer krijgen dat tien jaar terug. Hervent beaamt: “Toen hebben we werkelijk alles doorstaan en we hebben dat goed gedaan, dus wij zijn daar nu ook wel op voorbereid en we kunnen dat aan. Zo hebben we er al voor gezorgd dat onder de zandondergrond op de Grote Markt een ondergrond zal komen die waterdoorlatend is, niet zoals tien jaar terug, waardoor we die modderpoel kregen.”

Tradities behouden

Al 30 jaar is Franki Hervent bezig met de organisatie van Katuit en de Ros Beiaardommegang. Hij is een man van tradities en wil dan ook dat de tradities behouden blijven. Hervent beseft dat hij binnen tien jaar misschien niet meer bij de organisatie zal betrokken zijn, maar hoopt dat de tradities in ere gehouden worden. “Er zijn traditionele elementen in de stoet waar je niet langs kan”, vertelt hij. “Denk maar aan ’t Schipke, ’t Verdronken Paard en de Walvis, ’t Kopvlees, de Vendeliers en Knaptanden en noem maar op.” Zo hoopt Hervent ook dat de traditie van de Vier Heemskinderen nog jaren in stand kan gehouden worden. “Het moeten vier op elkaar volgende broers zijn, waarvan de jongste minstens 7 jaar. Dit wil zeggen dat we in 2013 à 2014 al gaan weten of er in 2020 nog potentiële kandidaten zullen zijn”, besluit Hervent met een knipoog naar jonge ouders, die nu al plannen kunnen maken.

Meer informatie: www.rosbeiaard.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord