Zoeken

Bouw windmolens stoot op protest

bouwwindmolens.jpg
Annemie De Bakker en haar echtgenoot vinden dat Vlaanderen te klein is om veel windmolens te plaatsen.

Sint-Gillis – Annemie De Backer begrijpt niet waarom plannen worden gemaakt om in de Eksterstraat te Dendermonde, binnen 250 meter van woningen, twee windmolens te bouwen. “Hoewel alle regels zijn gevolgd, was er rond het openbaar onderzoek weinig communicatie”, zegt ze. Ook de timing van het onderzoek, midden in de zomervakantie, vindt ze op z’n minst slecht gekozen. “Het onderzoek werd gevoerd op een moment dat de meeste mensen met vakantie waren. Dat zal de aanvrager van de vergunning wel niet ontgaan zijn. ”, aldus Annemie De Backer.

“Om de milieunorm te bereiken die door Europa is opgelegd, moet Vlaanderen tegen 2020 zo’n 20% van zijn energie uit duurzame energie zien te halen.” vertelt ze. “Dit betekent big business en ik vermoed dat veel over de hoofden van de gewone mensen beslist wordt”. Het stadsbestuur kan daar volgens Annemie De Backer weinig aan doen. “Het zijn de voogdijoverheden die de vergunningen toekennen. Ook als het stadsbestuur een negatief advies geeft, kan het provinciebestuur toch de vergunningen goedkeuren. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Kalken”, vertelt ze. Beroep is nog mogelijk bij het Vlaams Gewest.

Annemie De Backer is absoluut voorstander van duurzame energie. “Er zijn – vind ik – voldoende alternatieven voor windmolens. Warmtepompen en zonnepanelen bijvoorbeeld. Windmolens kunnen eventueel ook. Maar niet vlakbij woningen. Toch niet zolang er geen diepgaand wetenschappelijk onderzoek gevoerd is naar de mogelijke schadelijke gevolgen ervan. Ik denk daarbij aan lawaaihinder voor de omgeving en de slagschaduw.”

Het schepencollege maakt op 30 augustus zijn advies inzake de windmolens bekend.

Meer informatie: http://windmolensdendermonde.net84.net/

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie