Search

“We moeten ons culinair erfgoed meer promoten”

andredelcart.jpg
Sint-Gillis – Als je meer wilt weten over het culinaire verleden van onze stad, dan kom je vanzelf bij André Delcart terecht. Hij verdiept zich al jaren in de geschiedenis van alles wat eten en drinken betreft.

André is meer dan 15 jaar bezig met geschiedkundig onderzoek rond onze eetcultuur. In zijn werkkamer staan honderden boeken over het onderwerp. Zelf schreef hij er vier waaronder een over mosterd en in ander verhaalt hij de geschiedenis van de peperkoek en de peperkoekfabrikant Vondelmolen uit Lebbeke. Het begon zowat 30 jaar geleden toen André beter wilde leren koken en naar de PIVA-hotelschool in Antwerpen trok. Hij behaalde er het diploma van kok. De volgende stap waren verschillende specialisatiecursussen en stages. “Na de hotelschool heb ik jarenlang kooklessen gegeven aan lokale verenigingen. Om de lessen
interessanter te maken ben ik mij gaan interesseren over de geschiedenis van onze voeding met een voorkeur aan producten van bij ons. Een boeiend verhaal dat nooit eindigt”, vertelt André verder.

Op zijn bureau ligt nu naast andere teksten een manuscript over het hele culinaire gebeuren van de stad Dendermonde. André Delcart schrijft over de gilden en ambachten in de 12de en 13de eeuw. Hij doet ook het verhaal van bedrijven als Fabrieken De Bruyn, Ola, Jacky, Crosse & Blackwell en anderen die helaas verdwenen zijn. In het boek staan ook vele typische bereidingen als Dendermondse paardenworsten, vlaaien, kopvlees en nog meer.

“De ‘Week van de Smaak’ is een uitstekende gelegenheid om onze producten te promoten”, zegt André. Samen met stadsarchivaris Aimé Stroobants is hij de drijvende kracht achter de wedstrijd ‘Wie maakt de beste rijstpap’.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie